Politică

Moldova retrage partidul pro-rus din alegerile locale din cauza unei amenințări la adresa securității naționale

Comisia pentru Situații de Urgență a guvernului moldovean a decis să anuleze înregistrarea tuturor candidaților din partea proiectului pro-rusesc “Șansa”, asociat cu oligarhul fugar Ilan Șor, pentru alegerile locale din 5 noiembrie, anunță premierul Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă de urgență.

Recean a declarat că reprezentanții partidului “Șansa” vor “să ne ruineze țara, să o dezbine, să fomenteze separatismul și să o arunce în haos și violență”, astfel că guvernul moldovean este obligat să intervină, iar “este nu doar imoral, ci și ilegal să ignorăm astfel de atacuri”.

“Federația Rusă nu poate intra în Moldova cu tancuri, așa cum a intrat în Ucraina, ci intră cu crima organizată”, a subliniat el.

Premierul moldovean a explicat că serviciile speciale au găsit dovezi ale implicării proiectului lui Ilan Șor în tentativa de distrugere a ordinii constituționale. Forțele de ordine au întocmit “peste 160 de volume de dosare penale, dintre care aproape 70 au fost deja trimise în instanță”.

“Decizia CEC este luată din motive de securitate națională în contextul războiului hibrid declanșat de Rusia în Republica Moldova: se anulează înregistrarea candidaților electorali desemnați de Partidul Șansa pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023”, a anunțat Recean.

Amintim că partidul “Șansa” este un proiect politic legat de Ilan Șor, un fost deputat condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul retragerii a 10% din PIB din sistemul bancar moldovenesc (cazul “furtului miliardului”).

Partidul “Șor”, care a activat anterior în Republica Moldova, a fost declarat neconstituțional în baza unor fapte dovedite de finanțare ilegală a partidului, de mituire a alegătorilor și a protestatarilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *