Ultima oră

Moldova se face de râs în Europa. Politicienii se ceartă dacă Leancă sau Timofti să semneze Acordul de Asociere

Deși europenii au trimis invitație pentru a semna Acordul pe numele premierului Iurie Leancă, lucrurile au început să se tulbure în momentul în care, în mod surprinzător, președintele Nicolae Timofti și-a exprimat dorința ca el să semneze acest acord.

Să nu vă imaginați însă că brusc Timofti a devenit dornic să obțină dividende din semnarea acestui document, doar el știe că nu a avut o contribuție la asta. Cel care ‎l-a influențat a fost consilierul său, Ion Păduraru, un apropiat al liderului PLDM, Vlad Filat.

De altfel, Vlad Filat și-a exprimat și în PLDM, în mod direct, dorința ca acordul să fie semnat de Timofti și nu de Leancă. Oare dacă Filat ar fi fost premier tot așa ar fi procedat, ar fi vrut ca președintele să semneze și nu el? De ce Filat e deranjat că colegul său de partid ar capta toată atenția cu acest moment important? Doar asta aduce dividende PLDM, nu-i așa? Răspunsurile la aceste întrebări le știm cu toți, de fapt e un singur răspuns: ORGOLIUL. Iată că orgoliul și invidia lui Filat sunt atât de mari încât e gata să lovească în PLDM, doar ca să nu-l vadă pe Leancă la televizor, semnând acordul.

Și ca să vedeți că lucrurile se leagă, un prieten drag din PLDM, sătul și el de această luptă de orgolii, mi-a spus că zilele trecute, discuția legată de faptul că Filat vrea să-l blocheze pe Leancă să nu poată semna el Acordul s-a purtat până și la petrecerea dată de Filat la un restaurant cu nume de “popas’, o petrecere PLDM unde, surpriză, a fost invitat și Nicolae Timofti.‎ Ce caută un președinte “apolitic” la petrecerea dată de liderul PLDM, este altă discuție. Ideea este că până și acolo Filat a încercat să-l convingă pe președinte cât de “important” este pentru el, ca președinte, să semneze acest acord.

Acum, situația e delicată. Europenii se uită la noi ca la niște idioți, ei înțeleg că la mijloc e orgoliul lui Filat, ei doresc ca Acordul să fie semnat de Leancă, dar nu pot nici să ignore “dorința” președintelui Timofti. Astfel că europenii le-au transmis lui Leancă și Timoftii să se lămurească cât mai rapid și să le dea un răspuns agreat de toate părțile în legătură cu numele celui care va semna Acordul de Asociere. Imaginați-vă cum e pentru europeni sa vadă că după ce ei i-au transmis lui Leancă invitația, se pomenesc cu o solicitarea din partea lui Timofti, despre care ei înțeleg foarte bine ce ascunde.

Iată cum orgoliile tâmpite ale politicienilor noștri ne fac din nou de râs în Europa. Pentru cine nu e evident că Iurie Leancă trebuie să semneze acest document? Ce treabă a avut Timofti cu acest lucru? Sigur, premierul Leancă trebuie și el sa aibă grijă să nu cadă în capcana PR-ului ieftin și să nu-și asume în nume propriu sau doar pe PLDM această realizare. La ea au contribuit toate partidele parlamentare, mai puțin PCRM.

Domnule Timofti, ieșiti din capcana lui Filat și Păcuraru, nu faceți de râs Moldova! Nu merită ca pentru orgoliul unui om să facem din nou de râs o țară întreagă. Trimiteți-le europenilor răspunsul pe care îl așteptă și dați mesajul public firesc, acela că Guvernul și premierul sunt cei care trebuie să finalizeze Acordul de Asociere!

Totodată, aș vrea să atrag atenția lui Filat că împuternicit pentru semnarea acordurilor internaționale este Guvernul, nu Președenția, iar o semnătură a lui Timofti de Acordurile respective ar fi egală cu zero.

Lasă omului orgoliul și citește Constituția. Acceptă că Leancă trebuie să plece să semneze și nu mai insista cu prostiile!

Sursa: gandrabur.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *