Actualitate

Moldova și Georgia au semnat un acord de cooperare în domeniul militar

Ministrul georgian al Apărării, Irakli Alsania, a declarat că odată cu semnarea Acordului începe o nouă etapă de cooperare militară dintre instituţiile de apărare ale celor două state, ce oferă posibilitatea unui schimb de experienţă în domeniul apărării şi securităţii, precum şi oportunitatea de a participa în misiunile şi exerciţiile internaţionale de menţinere a păcii.

La rîndul său, Valeriu Troenco a menţionat că acordul semnat a pus temelia unor relaţii mai eficiente de colaborare. ”Georgia a făcut paşi mari în dezvoltarea forţelor armate şi noi sîntem cointeresaţi în preluarea acestei experienţe, deoarece ne aflăm într-un proces amplu de restructurare şi modernizare a Armatei Naţionale. Acordul oferă posibilitatea de a îmbunătăţi relaţiile dintre ţările noastre, de a le face mai eficiente şi reciproc avantajoase”, a subliniat ministrul moldovean al Apărării.

În cadrul discuţiilor, Valeriu Troenco şi Irakli Alsania au abordat un larg spectru de probleme privind colaborarea bilaterală în domeniul securităţii regionale şi globale, inclusiv provocările existente la adresa acesteia.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind experienţa acumulată de armatele Georgiei şi Republicii Moldova la diferite operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU şi altor organisme internaţionale şi au accentuat importanţa participării statelor mici la procesul internaţional de construire a unui sistem eficient de securitate în lume.

Agenda vizitei ministrului Apărării Valeriu Troenco în Georgia include întrevederi cu preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili, şi cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene şi Integrare Euro-Atlantică, Aleksi Petriashvili. La Tbilisi Valeriu Troenco va vizita brigada 4 de infanterie din Vasiani şi Academia Naţională de Apărare, dislocată în oraşul Gori.


 
Sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *