Actualitate

Moldova și Italia au constuit o nouă punte de colaborare în domeniul tineretului și sportului

Ministerul Tineretului și Sportului a primit asigurări de tot suportul italian pentru înființarea în Republica Moldova a unei structuri care să contribuie la promovarea sportului de masă și de performanțăși de a dezvolta toate ramurile de sport în vederea asigurării dreptului fiecărui cetățean de a practica sportul, care în Italia are mai mult de 850.000 de membri, 12.000 de asociații sportive și 120 de Comitete Provinciale. Deputatul Andrea CAUSIN a subliniat: ”Programele de sport trebuie să prevadă încadrarea în sport a tuturor categoriilor sociale, inclusiv sensibilizarea lor cu privire la modul sănătos de viață. Totodată, Italia este deschisă să furnizeze experiența unui proiect implementat deja de doi ani, și anume, încadrarea și valorificarea persoanelor cu dizabilități în diferite structuri sportive”.

Centrul Sportiv al Guardia di Finanza a oferit posibilitatea delegației de a inspecta atât Centrul Sportiv de pregătire ”Fiame Gialle” din Sabaudia, în provincia Latină, dedicat caiac-canoe și canotajului,  cât și Centrul Sportiv cu sediul la Roma – Castelporziano.

"Guardia di Finanzaca punct de referință dincolo de frontierele noastre naționale și ale UE, este considerată de către Republica Moldova un model, deși cu unele diferențe, cu care ne dorim să stabilim un dialog și o cooperarea atît din punct de vedere tehnic cît și logistic și în ceea ce privește schimbul cultural/sportiv” a declarat ministrul tineretului și sportului, Victor ZUBCU. 

De asemenea, a avut loc o întrevedere la sediul Comitetului Olimpic Național Italian (CONI), condusă de Secretarul General Roberto FABBRICINI, care a fost deschis să ofere managerilor, tehnicienilor și medicilor din domeniul sportului din Moldova, posibilitatea de a participa la seminare, cursuri și stagii de pregătire la Școala de Sport CONI. Experiența și organizarea CONI, reprezintă o sursă de inspirație pentru dezvoltarea sportivă a Republicii Moldova, și anume prin infrastructura sportivă și oferta culturală/sportivă oferită cetățenilor.

În urma vizitei de lucru s-a stabilit că, urmează a fi creată o bază juridică legală dintre cele două state, și anume, vor și fi încheiate tratate de colaborare în domeniul tineretului și sportului cu Ministerului Muncii și Politicilor Sociale, Departamentul afaceri regionale şi sport, Guardia di Finanza și CONI. Astfel, sportivii naționali în perioada apropiată vor avea posibilitatea să desfășoare cantonamente sportive, să dezvolte olimpismul, să combată dopajul, manipularea în competiţiile sportive, violenţa în sport şi alte campanii de pregătire sportivă.
 
TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *