Actualitate

Moldova și Ucraina – în pragul unui război comercial

La rândul sau, Kievul consideră că introducerea noilor bariere comerciale sub forma cotelor și taxelor vamale este o încălcare a reglementarilor Organizației Mondiale a Comerțului și a acordului de liber schimb.

„Noi credem că introducerea unui astfel de mecanism este o încălcare a acordului nostru privind zona de liber schimb în CSI. Prin urmare, din partea noastră va fi un răspuns adecvat. De asemenea, este și o încălcare a relațiilor de bună vecinătate între cele două țări, care au un acord de asociere cu Uniunea Europeană și o încălcare a normelor OMC …” – a declarat Natalia Mikolski, adjunctul ministrului dezvoltării economice și Comerțului din Ucraina, potrivit UNIAN.

Potrivit ei, despre nua situatie va fi informat premierul Ucrainei.

În plus, va fi organiza o reuniune internă, la care se vor elabora propuneri de măsuri adecvate din partea Ucrainei.

Mikolski a spus că din momentul aparitiei proiectui de hotarare al Guvernului Republicii Moldova privind limitarea importurilor de carne și produse lactate ucrainene, autoritățile competente ale celor două țări au convenit sa desfasoare consultări cu privire la această chestiune.

„A existat un acord prin care partea moldoveneasca ne-a asigurat ca vor fi efectuate consultari comune. Nicio consultare nu a fost efectuată” – a mai spus oficialul.

Guvernul Republicii Moldova a impus, până la sfârșitul anului 2016, cote la importul de produsele lactate și de carne de origine ucraineană și a stabilit taxe la importurile care depășesc aceste cote, pentru a proteja producătorii interni mai puțin competitivi.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *