Actualitate

Moldova și Ucraina introduc control comun la încă un șir de puncte de control moldo-ucrainene

Documentele au fost semnate la Odessa în cadrul unei ședințe comune în deplasare a Grupului de prietenie a Parlamentului Moldovei cu un grup de deputați din Rada Supremă a Ucrainei pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova, relatează Noi.md.

Potrivit Serviciului de presă al Consiliului Regional Odessa, participanții la ședință din partea Moldovei au fost: vicespicherii Parlamentului Moldovei Vladimir Vitiuc și Valeriu Ghilețchi, președintele Grupului de prietenie cu Ucraina a Parlamentului Moldovei, Eugeniu Nichiforciuc, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană a Parlamentului Moldovei, Violeta Ivanov, ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ruslan Bolbocean, ambasadorul Moldovei în Ucraina în perioada 2006-2008 Sergiu Stati.

În cadrul întrevederii, grupele de prietenie au examinat noul pod pentru automobile de lîngă localitatea Palanca din Republica Moldova, au discutat chestiunile privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii turistice în regiunea Odessa și teritoriile adiacente Republicii Moldova.

La rîndul său, președintele Consiliului Regional Odessa, Anatoli Urbanski, a spus că construcția podului la Palanca pe șoseaua M-15 Odessa-Reni și a drumului propriu-zis este un exemplu elocvent de mișcare în direcția cursului european de dezvoltare. Potrivit lui, anume datorită reformelor reușite și inițiativelor președintelui, Petro Poroșenko, care a propus ca încasările peste plan obținute de pe urma perceperii taxelor vamale să se canalizeze pentru construcția drumurilor, în regiunea Odessa apar mai multe perspective de dezvoltare a regiunii la nivel internațional.

Parlamentarii ambelor țări au semnat următoarele opt protocoale privind introducerea unui control comun la punctele de trecere moldo-ucrainene, au discutat probleme privind securitatea informațională, ecologia, energetica, chestiuni privind cooperarea cu organizațiile de grant din Uniunea Europeană, au discutat planurile de cooperare comună pentru a doua jumătate a anului 2018.

Următoarea ședință a Grupului Interparlamentar de Prietenie „Moldova-Ucraina” este preconizată pentru toamna anului curent.

Sursa: noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *