Politică

Moldova, sub umbrela SUA. Ce a vrut să transmită Biden prin nominalizarea Maiei Sandu în discursul de la Varșovia: „Un semnal cât se poate de clar și categoric pentru Moscova. Interesele Rusiei sunt mai ample și mai brutale în Republica Moldova”

Președintele SUA, Joe Biden, s-a adresat în mod direct președintei Republicii Moldova, Maiei Sandu în timpul discursul susținut marți, 21 februarie, la Varșovia, iar acesta este un semnal categoric și clar pentru Rusia, dar și pentru cei care urmăresc o schimbare brutală a conducerii de la Chișinău, consideră fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, transmite Ziarul Național.

„Salutând-o pe Maia Sandu, Joe Biden a dat un semnal extrem de important. O astfel de nominalizare e destul de neobișnuită, de data asta în sens pozitiv. Orice declarații s-ar face în privința R. Moldova, fără implicarea directă a partenerilor europeni și a principalului partener strategic al României, care va deveni și al R. Moldova, adică SUA, nu putem să ne gândim realist la o șansă privind apărarea Moldovei.

Faptul că Biden a nominalizat-o pe Maia Sandu și ridicat subiectul la nivelul unei declarații politice urmărite de lumea întreagă reprezintă un semnal cât se poate de clar și categoric atât transmis Moscovei, dar și partenerilor europeni. Sprijinul în timp real pentru R. Moldova e așteptat să vină din zona europeană. În ultima perioadă, când R. Moldova e categoric înscrisă în parcursul european, răspunsul Franței și al Bruxelles-ului sunt extrem de interesante, dar acest ritm trebuie păstrat”, a declarat Diiaconescu pentru Digi24.ro.

„Neglijarea preocupărilor de securitate a R. Moldova poate deveni o temă uneori ireversibilă și poate genera probleme nu doar în legătură cu R. Moldova, dar în situația specială în care ne aflăm azi chiar și în ce privește întregul flanc estic. Situația în R. Moldova e mult mai complicată acum, interesele Rusiei sunt mai ample și mai brutale. Cetățenii R. Moldova trec printr-o situație economică extrem de grea, care poate fi atenuată doar prin sprijin extern, fonduri, investiții, iar din această perspectivă, R. Moldova depinde de partenerii săi europeni. Dacă la Chișinău are loc o schimbare de conducere politică brutală și aducerea unui guvern, a unui președinte marionetă în relația cu Rusia, în acel moment sprijinul european și euroatlantic se opresc”, a conchis Diaconescu.

În timpul discursului susținut la Varșovia, Joe Biden s-a adresat Maiei Sandu, cerând audienței aplauze pentru ea.

„Ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate. Determinarea poporului moldovean de a trăi în libertate, atunci când câștigarea independenței i-a dus pe calea aderării la Uniunea Europeană. Președintele Maia Sandu se află aici, astăzi, sunt mândru să fiu alături de dumneavoastră și de poporul iubitor de libertate al Moldovei. Vă rog, oferiți-i un rând de aplauze!”, a declarat Biden în discursul rostit la Castelul Regal din capitala poloneză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Domnul Biden va deveni Erou Natzional
    al Romaniei Mari. Doamna Sndu va fi de
    clarata Eaterina Teodoroiu si Jeanne d Arc.
    Frumos Curaj si frumoase perspective.

  2. Rectificare !::::
    Domnul Biden va deveni Erou Natzional
    al Romaniei Mari. Doamna Sandu va fi de
    clarata Ecaterina Teodoroiu si Jeanne d Arc.
    Frumos Curaj si frumoase perspective.

  3. “Moldova sub umbrela SUA” ? Nebunilor, SUA nu se baga, pt ca voi aveti o constitutie HALUCINANTA, in care pretindeti ca sunteti “neuri”. Schimbati intai constitutia, cereti aderarea la NATO sau unirea cu Romania si apoi puteti sa ziceti de “ubrela SUA peste Rep. Moldova” ! Voi credeti ca SUA isi trimit oamenii sa moara pt unii care zic ei ca “sunt neutri” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *