Bună Dimineața

Moldova, țară de „cumătri”

În timpul interviurilor cu producătorii autohtoni îi înteb cât de greu le-a fost să deschidă afacerea sau să o mențină în țara nostră. Iar, la această întrebare am primit un răspuns: „Cine are cumătri, acela se descurcă”. Totuși, într-o țară care se vrea europeană, persistă ideea că poți încălca unele limite pentru rezolvarea intereselor personale. Iar „cumătri” care sunt gata să te ajute să obții rezultatul dorit se găsesc.

La una din întâlnirele cu producătorii locali, cel mai banal exemplu de influență a „cumătrilor” a fost cazul unui tânăr care dorea să își înregistreze afacerea cu un nume mai deocheat, o combinație între un cuvânt de origine latină și altul de origine slavonă. Deși, a înaintat cererea către instituția competentă, care cuprindea denumirea cu litere latine, acesta a primit un refuz. Doamna de la ghișeu a motivat refuzul prin faptul că nu se permite combinarea a două cuvinte străine. Dar, dacă deschidem orice bază de date din țara noastră putem găsi diverse denumiri ce conțin cuvinte schimonosite, cifre și litere care nu au sens.

În acest context, producătorul despre care vorbesc a avut parte chiar din start de impedimente în dezvoltarea afacerii sale. De o dovadă că lucrurile au rămas la un nivel de transparență ca acum 15 ani în urmă, când Moldova nici nu visa să fie membră a UE. Nu am să menționez alte dificultăți pe care le-a întâlnit pâna și-a început afacerea. Am să adaug doar că, după șase luni de activitate pe teritoriul Republicii Moldova, producătorul mi-a zis că va produce exclusiv pentru export, motivând că piața noastră nu este deloc loială și interesată în progres.

Acum mă întreb, când în țărișoara noastră lucrurile vor merge bine și vom avea parte de transparență în orice activitate, de la banelele cumpărături la piață a legumelor, până la dezvoltarea țării? Când vom învăța că „cumătrii” au influențe numai la botez, cumătrii și zile de naștere? Iar fiecare cetățean va respecta legile și nu le va ocoli pentru a demonstra că se poate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *