Cultură

Moldova va avea un traseu turistic medieval

Traseul a fost conceput de istorici în baza vechiului drum comercial care, pe timpuri, făcea legătura între Europa şi Asia.

Una dintre localităţile incluse în traseul medieval este satul Lăpuşna, raionul Hânceşti, bogat în vestigii şi clădiri de o valoare istorică inestimabilă, printre care conacul "Curtea Domnească".

"Aici, potrivit legendei, s-a fi născut mama lui Alexandru Lăpuşneanu şi vreau să amintesc că pe acest drum important şi aici la Lăpuşna cu siguranţă au trecut 14 domnitori", a declarat managerul proiectului, Viorel Miron.

"Au fost descoperite multe oseminte a mai multor animale. Inclusiv cămile care erau una dintre principalele forţe de tracţiune pe acest drum medieval care lega Europa de Asia", a spus Viorel Miron.

O altă destinaţie care ar putea fi inclusă în traseu este biserica din localitate, construită în 1420.

"Noi vrem să îi scoatem înapoi prospeţimea de atunci şi culoarea cea frumoasă întrucât a avut un rol extraordinar în dezvoltarea Moldovei", a mai spus secretarul consiliului local din Lăpuşna, Vasile Bubuioc.

Săteniii speră că proiectul va aduce mai multe investiţii în localitate.

Bloggerii de turism salută iniţiativa autorităţilor, dar vin cu unele recomandări.

"Un traseu turisitic presupune să îi dai consumatorului foarte multe date istorice. Adică trebuie să ai ghizi foarte bine pregătiţi pe traseu. Şi cel care este la obiectivul turistic şi cel care care este nemijlocit în autocar cu turiştii", a declarat bloggerul de turism, Viorica Ataman.

Pe traseul medieval mai pot fi vizitate obiective turistice precum Conacul "Manuc Bey" din raionul Hânceşti şi Muzeul de Istorie şi Etnografie din satul Mereni, raionul Anenii Noi.

Valoarea proiectului este de peste 700.000 de euro. Banii sunt oferiţi de autorităţile locale şi Uniunea Europeană.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *