UE / Nato

Moldova va primi un ajutor financiar suplimentar de 72,5 milioane de euro din partea UE

Comisia Europeană a anunțat miercuri alocarea următoarei tranșe de ajutor financiar pentru Republica Moldova, în valoare de 72,5 milioane de euro, care va fi plătită până la sfârșitul lunii.

Prima tranșă – un împrumut de 50 de milioane de euro – a fost acordată miercuri de UE Moldovei, iar restul de 22,5 milioane de euro vor fi transferate până la sfârșitul lunii octombrie sub formă de granturi.

Comisia Europeană spune că fondurile sunt destinate să sprijine economia Moldovei, care a suferit semnificativ de pe urma efectelor invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și care încă se confruntă cu probleme de securitate energetică.

“Asistența va ajuta țara să acopere o parte din nevoile sale suplimentare de finanțare în 2023, să asigure stabilitatea macroeconomică și să planifice reforme suplimentare în legătură cu programul în curs de desfășurare al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova. De asemenea, va ajuta Republica Moldova să facă progrese pe calea sa europeană”, se arată în comunicat.

Valoarea totală a programului de asistență macrofinanciară a UE pentru Moldova pentru 2023 este de 295 de milioane de euro, din care 220 de milioane de euro sunt împrumuturi și 75 de milioane de euro sunt granturi. Suma inițială a asistenței a fost de 150 de milioane de euro, dar a fost dublată în luna iunie.

Până la sfârșitul lunii octombrie, Moldova va primi în total 172,5 milioane de euro în cadrul programului. Plățile ulterioare vor fi efectuate “pe măsură ce vor fi îndeplinite condițiile politice convenite”, a precizat Comisia Europeană.

În plus, Moldova va primi 105 milioane de euro din ajutorul financiar de 250 de milioane de euro promis de Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2023, fondurile urmând să fie folosite pentru depășirea crizei energetice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. da oare mai duce cineva contul câte miliarde de lei s-au oferit pentru „securitatea energetică” și nu avem pus nici un stâlp?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *