Eveniment

„Moldovagaz” vrea un milion de lei de la Nicolae Răileanu

Judecătoria Comercială Chișinău a examinat miercuri, într-o nouă ședință, cererea „Moldovagaz” contra directorului ANRE, Nicolae Răileanu. Întreprinderea consideră că Răileanu i-a lezat reputația prin mărturiile făcute în articolul „Cine l-a vrut mort pe Nicolae Răileanu?”, publicat la 24 aprilie 2012 în TIMPUL, la scurt timp după atentatul la viața sa. Interesant e faptul că, deși Răileanu a făcut aceleași declarații și pentru alte mass-media, „Moldovagaz” a ales drept țintă anume TIMPUL. Avocatul întreprinderii, Gheorghe Mâțu, s-a eschivat să ne explice acest lucru.

Orândaș a respins demersul lui Răileanu

Nicolae Răileanu a solicitat din start instanței să scoată de pe rol cererea de chemare în judecată depusă de „Moldovagaz” pe motiv că el are imunitate în privința unor declarații făcute în dosarul penal pe cazul tentativei de omor asupra sa din 10 aprilie. Demersul său, susținut și de reprezentantul Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) în proces, Violina Varatic, a fost respins ca neîntemeiat de către magistratul Victor Orândaș printr-o încheiere cu drept de apel.

„Pe toate aceste cazuri sunt intentate dosare penale”

Nedumerit de decizia „Moldovagaz” de a-l chema în judecată pentru unele declarații care reprezintă nu doar poziția sa, dar a ANRE, Nicolae Răileanu presupune că cineva încearcă să ducă pe pistă falsă urmărirea penală în privința atentatului la viața sa. „Pe acest caz este pornită o urmărire penală, iar declarațiile mele făcute în procesul civil ar putea afecta ancheta. Cu atât mai mult, cu cât n-am spus ziarului TIMPUL nimic defăimător. Doar am răspuns la întrebările jurnalistului, interesat să afle dacă am avut unele disensiuni cu cineva până la momentul în care mi-au pus grenada sub mașină. Și m-am referit la unele firme, care sunt cercetate de către instituțiile de drept. De aceea nu pot înțelege decizia instanței de astăzi”, susține directorul ANRE. De aceeași părere este și Violina Varatic: „Informația cu care a operat dl Răileanu în discuție cu jurnaliștii de la TIMPUL a fost obținută în cadrul controalelor efectuate de către colaboratorii ANRE. Pe toate aceste cazuri sunt intentate dosare penale. Astfel, declarațiile sale nu pot fi catalogate ca insinuări”.

„Probabil, ei lucrează numai cu milioane…”

Răileanu nu pricepe nici de ce „Moldovagaz” consideră că prejudiciile aduse de el ar constitui un milion de lei: „Cum au calculat ei prejudiciul de un milion, dar nu de 950 de mii de lei? Probabil, ei lucrează numai cu milioane…”. Pârâtul și reprezentanta ANRE se mai întreabă de ce „Moldovagaz” s-a arătat deranjată anume de declarațiile făcute pentru TIMPUL, deoarece Răileanu a abordat aceleași subiecte și în discuțiile cu alte mass-media.

TIMPUL își va expune poziția în instanță miercuri

Solicitat de noi, avocatul întreprinderii în acest proces, Gheorghe Mâțu, ne-a spus că nu este împuternicit să ne răspundă la întrebări. Următoarea ședință pe acest caz va avea loc miercuri, 19 septembrie, când instanța va asculta poziția TIMPULUI care, împreună cu ANRE, figurează în proces ca intervenient accesoriu.

La 10 aprilie, autoturismul lui Răileanu a sărit în aer, în faţa Spitalului Oncologic din Chişinău, în momentul în care acesta a urcat la volan. Potrivit Ministerului de Interne, explozia maşinii a fost provocată de o grenadă. TIMPUL a realizat materialul „Cine l-a vrut mort pe Nicolae Răileanu?” cu scopul de a afla de la victima atentatului cu cine se afla în conflict.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *