Actualitate

„Moldovean SAU român”? Nu! „moldovean ȘI român!

“Dacă rugăm un om de rând să rezume cât mai succint posibil problema identitară în R. Moldova, acesta o va face, cel mai probabil, prin întrebarea „moldovean sau român”? Această abordare a pătruns în subconștientul oamenilor de pe loc, dar este, din păcate, una incorectă. „Moldovean” și „român” nu sunt nicidecum două identități alternative, ci complementare. Astfel „moldovean” poate fi o identitate civică, ce denotă apartenența la un stat, sau regională, semnificând apartenența sau atașamentul față de o regiune istorică (mai multe detalii vezi aici). În același timp, „român” este o identitate etnică (a fi român ca etnie) sau civică (a fi cetățean român). Atunci când cele două se combină, devine și o identitate națională”. (LINKIulian Gramațki în cadrul unui text ce poate fi citit integral pe vox.publika.md. observă pe bună dreptate că există în societate întrebarea “moldovean sau român”.

Cum a reușit să pătrundă această întrebare în subconștientul oamenilor?

“Moldovean” nu este unica definiție ce poate fi valabilă pentru un locuitor al Moldovei. În perioada în care exista Țara Lăpușnei (menționat ca ținutul Lăpușnei în 1439), lăpușnenii erau în același timp lăpușneni, moldoveni, vlahi (români). Unicul motiv pentru care lăpușnenii nu pretind a fi ne-moldoveni și ne-vlahi (români) este că niciun imperiu totalitar nu a făcut o republică lăpușneană, independentă, suverană și neutră.

(Apropo: revoluția din Ucraina este dovada că națiunea titulară (ucraineană) vrea să-și câștige de-facto independența față de fostul imperiu URSS și fostul Imperiu Țarist totalitar care a ocupat Crimeea teritoriile actuale ale Ucrainei între 1725 și 1793 (harta).

Bătălia identitară în RM

Moldovenismul anti-românesc apare în regiunea RM de azi prin RSSA Modovenească din 1924 și primele cărți “științifice” în 1951 și 1955 în care autorii încearcă să argumenteze ideea de “două popoare romanice”, care ar avea aceiași strămoși și anume “valahii”, o populație formată din romanici și slavi. Din convețuirea acestora cu slavii din răsărit s-ar fi născut, în secolul al XIV-lea, “poporul moldovenesc”.

Propaganda sovietică avea nevoie de o “motivație” pentru care să poată argumenta crearea unei “republici moldovenești” anti-românești”, ca să-i convingă și pe alții și să argumenteze cumva că moldovenii nu-s români, și deci RM (Basarabia) nu e România.

Propaganda sovietică rusească despre identitatea noastră a creat confuzii în mințile oamenilor. Realitatea se prezintă astfel: X e născut în RM, nu are cetățenie RO, limba maternă e RO, se declară moldovean (din păcate în trecut era acuzat tot de români că nu-i român). Y născut în RM, are cetățenie RO, limba maternă e RO, se declară român (este acuzat că nu-i moldovean (sau de “trădare”) de către “moldovenii” românofobi). Z născut în RM, are cet RO, limba maternă RU, se declară moldovean (este acuzat de ruși? că-i moldovean).

Deci avem o masă majoritară de moldoveni (români de facto) care se simt jenați căci încearcă cineva să le “fure” moldovenismul (și deci românismul) și vrea musai să-i facă români, deci ne-moldoveni conform teoriei de mai sus (din păcate majoritatea cetățenilor RM au făcut studii în perioada URSS). Și avem diverse elemente antistatale, eterogene, și pro-sovietice care urăsc cu desăvârșire tot ce-i românesc. Acestea, reușesc să îi fac pe moldovenii să se comporte într-un mod aproape bizar care acceptă să se numească moldoveni și limba moldovnească doar pentru a nu provoca reacții adverse în societate și pentru că intuiția le spune că oricum nu pierd nimic dacă declară că sunt moldoveni, deci români.

CINE PE CINE EXTREMIZEAZĂ?

Majoritatea moldovenilor din RM nu sunt românofobi, lucru care nu se poate spune despre o minoritate rusofonă. Majoritatea moldovenilor din RM acceptă că vorbesc limba română. Majoritatea rușilor din RM acceptă că moldovenii vorbesc limba română. Majoritatea românofobilor și anti-europenilor afirmă că moldovenii nu vorbesc româna și nu sunt, deci, și români.

Lupta se dă între elitele intelectuale ale moldovenilor (deci românilor) și rămășițele imperiale sovietice (românofobe).

LOZINCA NOASTRĂ: UNIRE MOLDOVENI!

Apelul nostru suna așa: “Vorbesc românește, sunt, deci, român” și era destinat românilor care vorbesc românește (deci majorității populației care deocamdată preferă să se auto-definească “moldovean”).

Conform recensământului din 2004, în RM locuiesc 2 564 849 de moldoveni și doar 700 000 din alte etnii. Deci în jur de 80% sunt moldoveni care au limbă maternă română. Deși etnicii ruși reprezintă în jur de 6.5% din populația totală, datorită efectelor politicilor dezastruoase din educație promovate de către regimul sovietic comunist, în jur de 500 000 de cetățeni afirmă că vorbesc de obicei limba rusă (15% din populație).

Dacă la recensământul trecut toți cei care au declarat că vorbesc românește (în jur de 500 000) ar fi declarat același lucru și la ETNIE, în RM ar fi fost “oficial” 15% din populație de etnie română și 65% de “etnie moldovenească”.

Cea mai mare minoritate în RM este cea ucraineană cu aproximativ 9% din populație.

UNIRE MOLDOVENI!!!

Convingerea noastră fermă este că doar prin promovarea denumirii CORECTE de limbă română și cea a “etniei române”, vom putea asigura continuitatea elementului moldovenesc în Republica Moldova.

În legătură cu aceasta:

1. Facem apel către reprezentanții minorităților naționale să nu se implice în treburile interne ale populației majoritare care vizează identitatea ei etnică și lingvistică.

2. Campania noastră nu este una anti-moldovenească, ci una care militează pentru adevărul științific și istoric despre moldovenii din R. Moldova.

TIMPUL consideră că limba maternă – limba română – este un adevăr care cu mici excepții, destul de jenante, nu mai are adversari în RM. Moldovenii care nu acceptă încă să se declare români ar trebui și pot fi ușor convinși să accepte să-și denumească corect limba maternă în cadrul recensământului.

BOMBA RECENSĂMĂNTULUI

Limba română are un statut infinit mai bun în acest an 2014 decât în anul 2004. O creștere foarte mare a numărului de oameni care se declară români și vorbesc românește va fi o bombă pentru “moldovenii anti-români” pentru că aceste rezultate vor fi folosite la INTEGRAREA în spațiul EUROPEAN. Reamintim că în R. Moldova, 80% din populație vorbește o limbă europeană și este, deci europeană!

Amintim că la tristul recensământ din 2004 “s-a constatat” că în RM locuiau doar 2% români.

Portretul statalistului moldovean de G. Erizanu:

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor
fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în Uniunea Vamală. 6. Statul este obligat să mă întrețină. 7. România este dușmanul (cu accentul pe primul „u”) nostru permanent. 8. Stalin a fost un „vojdi” bun pentru timpul lui. 9. Înainte era mai bine. Pâinea era de 16 copieci. 10. Înainte era mai bine. Puteai să te faci că lucrezi și statul îți plătea. 11. Tratatul de la Munhen a fost mai odios decât Pactul Ribbentrop-Molotov. 12. Mă uit la programul de știri Vremea de pe Ostankono. 13. Mă uit doar la canalele rusești. 14. Ascult cu interes timpul probabil din Rusia. 15. Republica Moldova este stat sau republică. Țară este Rusia.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *