Social

Moldovenii din întreaga lume, uniți de sărbătoarea Mărțișorului

Astfel, de la Est la Vest, mai mult de zece mii de moldoveni din toate colțurile lumii au celebrat ziua Mărțișorului și a Femeii prin piese și dansuri populare, alături de artiști autohtoni, prin ateliere de artă și, nu în ultimul rând, prin amintiri depănate la o masă cu bucate și vinuri tradiționale.

Drept urmare, potrivit unui comunicat difuzat de Biroul pentru Relații cu Diaspora, la Baku, Ambasada RM în R. Azerbaidjan a distribuit postere stilizate conținând legenda Mărțișorului în limbile română, azeră și rusă și harta turistică „Bine ați venit în Moldova Vinicolă”. La Berlin, a fost organizată o expoziție de tablouri ale pictorului caricaturist de talie mondială Valeriu Kurtu, originar din R. Moldova, iar oaspeții au făcut donații pentru Casa de copii cu dizabilități din s. Visoca, r-nul Soroca. În capitala Ungariei, Budapesta, s-a desfășurat un spectacol dedicat Mărțișorului, cu dansuri și cântece tradiţionale moldovenești interpretate de membrii ansamblului de dans popular „Moștenitorii” din or. Râșcani, RM.

Concertul a fost urmat de o expoziţie de artizanat. Istoria și tradiția Mărțișorului au fost expuse în orașul Istanbul, Turcia, de către reprezentanții Consulatului General al RM la Istanbul. În capitala Marii Britanii, Londra, Asociația moldo-britanică pentru cultură și dezvoltare „Vatra” a avut în program recitalul interpretei din RM Vica Demici și a colectat fonduri pentru copiii defavorizați din RM, în urma vânzării mărțișoarelor. Și în mai multe orașe din Italia au avut loc evenimente de amploare. Prin urmare, la Padova, Asociația „Baștina” a organizat festivitatea „Mărțișor – Femei în Primăvară”, care a adunat în jur de trei mii de spectatori.

Programul artistic a inclus concertul Nataliei Gordienco și al lui Pasha Parfeni, dansuri populare. Mai mult, peste 1500 de mărțișoare confecționate manual de către copiii din centrele de plasament din mun. Chișinău au fost dăruite diasporei. Totodată, la Roma, Asociația „San Mina ONLUS” a organizat Festivalul „Mărțișorul copiilor – internațional”, în cadrul căruia au participat copii talentați în muzică și dans atât din familii moldovenești, cât și copii de alte naționalități. În capitala franceză, Paris, a fost organizat un concert, unde au evoluat artiști din Basarabia, stabiliți de mai mult timp în Franța, precum Ion Sâli, Valentina Tacu, Irina Bulai și Ansamblul de copii ,,Mărțișor”. Asociația moldovenilor „Luceafărul”, formația etnofolclorică „Noroc”, formația de dans „Bucuria” și Ambasada RM în Estonia au organizat la Tallinn un eveniment cu un program artistic complex, iar pe lângă acesta s-au desfășurat o expoziție de mărțișoare și o recepție cu degustare de bucate tradiționale și vinuri moldovenești. La Varșovia, Ambasada RM și Ambasada României, în parteneriat cu Mitropolia ortodoxă a Varșoviei și a întregii Polonii, au avut în program slujba divină în biserică. La Vilnius, Asociația „Dacia”, în colaborare cu Ambasada RM în Lituania, au avut un program care a inclus un schimb de mărțișoare între participanți, răsfoirea albumului de fotografii și vizionarea unui film despre R. Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *