Actualitate

Moldovenii nu mai vor în Rusia. Doar 132 de mii mai muncesc acolo, față de aproape 600 mii în urmă cu 7 ani

Cifra cu 400.000 cetățeni moldoveni aflaţi în Rusia a fost şi este vehiculată intens de Dodon şi de presa afiliată socialiştilor, doar că datele statistice din Rusia şi studiile de piaţă, realizate de instituţii specializate de la Moscova, inclusiv de experţii Academiei Prezidențiale pentru Economie și Administrație Publică (RANEPA), arată o cu totul altă situaţie.

Astfel, un studiu realizat la finele anului trecut de experții Institutului de Analize Sociale și Prognoze al RANEPA, arată că la 1 decembrie 2020 în Federaţia Rusă se aflau 205.747 de moldoveni, cu circa 95.000 mai puţin decât la 1 decembrie 2019, de 2 ori mai puţini decât la finele anului 2017 şi de aproape trei ori comparativ cu finele anului 2014.

 Numărul moldovenilor aflați la muncă în Rusia a continuat să scadă vertiginos și în primele luni ale acestui an. La începutul lunii mai 2021, în Rusia au mai rămas doar 132.875 de cetăţeni ai Republicii Moldova, relevă alt studiu realizat de economiştii de la Institutul Gaidar (Institutul de economie politică Egor Gaidar) în colaborare cu cei de la RANEPA.

Potrivit autorilor, care citează date ale Serviciului Federal de Migraţie şi Ministerului de Interne, în decurs de un an numărul moldovenilor aflaţi în Rusia s-a diminuat cu peste 50%.

Moldovenii pleacă din Rusia în Occident

Şi cifrele privind veniturile obținute de guvernul rus din vânzarea patentelor de muncă pentru migranți arată o scădere abruptă a cotei moldovenilor: doar un procent din patente au fost perfectate de migranții din Moldova, în timp ce în 2018 cota se ridica la 9% din total.

Datele oficiale mai arată o tendință continuă de reducere a numărului moldovenilor aflaţi în Rusia, cu o accelerare mai pronunțată după liberalizarea în aprilie 2014 a regimului de vize cu Uniunea Europeană şi după noile embargouri aplicate de Rusia faţă de producţia agricolă şi alimentară din Moldova începând cu vara anului 2014.

Anterior chiar experții de la RANEPA constatau că gastarbaiterii din Moldova și Ucraina s-au reorientat deja spre alte state și piețe, în special cele din UE.

https://www.mold-street.com/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *