Social

Moldovenii s-au rătăcit în căile lor de viitor

Ponderea persoanelor care sunt împotriva aderării la UE înregistrează o tendinţă de creştere continuă în decursul ultimilor doi ani – de la 18% în mai 2010, la 30% în mai 2012. Cât priveşte eventuala aderare la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, 57% din populaţia chestionată se pronunţă pro, în special minorităţile etnice. Fiind puşi în situaţia de a alege fie o opţiune, fie alta, respondenţii s-au divizat în două grupuri aproximativ egale: 38% pentru Uniunea Vamală şi 35% – pentru Uniunea Europeană (preponderent populaţia tânără, cu nivel înalt de studii).
În acelaşi timp, în cazul unor eventuale alegeri anticipate, structura politică a viitorului Parlament nu s-ar schimba esenţial. Astfel, pentru PCRM ar vota 39%, PLDM ar acumula 28%, PL – 18% şi PDM – 12%. Partidul lui Dodon nu ar trece pragul.

Dintre personalităţile politice, de cea mai mare încredere se bucură Dorin Chirtoacă – 45 (în creştere cu 12%), urmat de Vlad Filat (43%), Marian Lupu şi Vladimir Voronin (câte 37%), iar actualul preşedinte, Nicolae Timofti – 35%. Referindu-se la partide, sondajul arată că de cea mai mare încredere continuă să se bucure PCRM (39%), urmat de PLDM (37%), PDM şi PLM (câte 31%).

Finanţat de Fundaţia Soros-Moldova, Barometrul de Politici Publice a fost realizat la comanda Institutului de Politici Publice, de către Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice, Politologice şi Psihologice CIVIS, în lunile aprilie-mai, pe un eşantion de 1055 de persoane. Eroarea maximă de eşantionare este de ±3%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *