Politică

Moldovenii sunt buni doar când le e foame

Moldovenii sunt buni doar când apar în sondaje sau când merg la cules zmeură în Germania. Îmi aduc aminte, acum vreo 4 ani, când eram într-un partid care vrea să se dea bine pe lângă CDU-ul lui Merkel, dar care până la urmă a fost refuzat și pus în situația să se întrețină singur, mergeam la tot felul de traininguri, niște beții plătite de Konrad Adenauer Stiftung, fundația partidului lui Merkel. Era după alegerile pierdute de Maia Sandu în fața lui Dodon și venise un băiat deștept fără epoleți din România să ne spună care e problema cu dreapta moldovenească (că nu e de stânga). L-am mai văzut și peste câțiva la Chișinău, în vara lui 2019, era mereu alături de Andrei Năstase, îl ajuta să se facă primar. Poate băiatul deștept fără epoleți e bun în a vinde imagini de politicieni, dar atunci era un caz pierdut din start, după ce Năstase și Sandu făcuseră alianță cu Dodon, iar Năstase reușise performanța să voteze la APCE pentru revenirea Rusiei la Consiliul Europei.

Sondaje! Uitați-vă în sondaje! Grassroots! Ne spunea în 2016, băiatul deștept trimis de KAS. Stânga a câștigat pentru că moldovenii vor să mănânce, lăsați-o mai moale cu unirea și aderarea la UE, că astea nu se mănâncă. Mi-am dat seama că băieții ăștia sunt o rețea de fapt, ei fac sondaje, ei sunt consilieri, ei sunt șefi de think tankuri, ei ne spun ce trebuie să credem. Pe intern, ei sunt preocupați să marginalizeze unioniștii și să-i facă să le fie rușine, să se simtă vinovați că gândesc cum nu vrea partidul, că dezbină, că-s naționaliști, că-s provocatori, că nu e timpul acum.

Pe extern, se ocupă să denigreze tot ce nu le convine sau tot ce deviază de la directiva dată de la Berlin. Și fac recomandări când se poate de dat pomeni pentru cei care sunt ascultători. Această rețea vrea să ne facă să ne împăcăm cu condiția noastră de parameci care vrea doar să mănânce și dacă n-are de unde, mănâncă din pomană. Pervers! Cât timp suntem în sondaje și le spunem că ne e foame, e bine. Trebuie să rămânem aici, nu cumva să ridicăm capul din farfuria goală. Pentru asta plătesc ei întreaga rețea de sfătuitori și experți, și au proiecte care maschează de fapt finanțări de partid.

În timp ce moldovenii stau cu privirea în farfurie, ei nu trebuie dezbinați! Dacă nu ești de acord, spune mulțumesc că poți merge în Germania la cules zmeură. S-a înțeles Maia Sandu pentru tine cu ditamai președintele german Steinmeier, da, exact ăla care a propus federalizarea Ucrainei, că doar nu se vor certa ei cu Rusia de dragul Europei de Est, ei fac afaceri pe bani grei, n-au treabă cu farfuriile noastre.

Îmi mai aduc aminte că tot în 2016, Maia Sandu povestea pentru presa de la București despre partidele grassroots, care se pornesc de la nevoi concrete ale oamenilor, cum ar fi de ce vaca lui moș Ion nu are unde paște. Dacă ridicăm nasul din farfurie, ne dăm seama că un partid care promovează pomana, cu consilieri plătiți din „proiecte tehnice” și susținut de întreaga rețea de băieți deștepți, nu ne poate ajuta decât să rămânem sclavi mai departe.

Asta, lăsând geopolitica la o parte.

Rodica Butnaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *