„Moldovenii trebuie să voteze sau pentru Alianţă, sau – ca să continue ceea ce a mai fost – să voteze comuniştii”

„Meritul AIE e că a început să mişte ţara spre Europa”
„Viitorul Acord de asociere ar putea include o perspectivă clară de aderare a RM la UE dacă, după alegerile din 28 noiembrie, vor continua reformele iniţiate de actuala guvernare. Eu personal voi pleda ca acest viitor Acord de asociere să includă o perspectivă foarte clară de aderare pentru RM. Cred că nu ar fi dificil să se transmită această perspectivă, pentru că sunteţi micuţi şi procesul e destul de uşor de gestionat”, a spus Markus Meckel. El a precizat că şi conjunctura politică la nivel european e mult mai benefică pentru RM decât acum câţiva ani, dar perspectiva de aderare se poate realiza doar dacă rezultatul alegerilor parlamentare va asigura continuitatea acţiunilor începute de actuala coaliţie de guvernământ şi prin care a fost câştigată încrederea UE. În acest sens, „alegerile din 28 noiembrie vor fi cruciale, decisive pentru viitorul RM: oamenii trebuie să voteze sau pentru democraţie, calea europeană, Alianţă, indiferent de structura şi raportul de forţe în cadrul ei, sau – ca să continue ceea ce a mai fost – să voteze PCRM”, a spus Meckel.
„Înţeleg că forma şi structura coaliţiei actuale nu e cea mai bună. Însă pentru RM e crucial să fie formată o nouă alianţă de genul celei care a existat@. Întrebat cum ar influenţa relaţia moldo-europeană o eventuală coaliţie post-electorală dintre PCRM şi PD, expertul german a menţionat că „şi Vladimir Voronin a declarat orientarea europeană a RM, dar a fost doar o declaraţie, nu şi o implementare. Deşi am putea să vorbim şi de greşelile AIE, meritul ei e că a început să facă reforme şi să mişte RM pe calea integrării în UE. Plus, aceste schimbări au fost făcute pe un fundal foarte dificil, în criză economică, financiară, având o moştenire dezastruoasă…”. El a lăsat să se înţeleagă că RM şi populaţia ei vor avea de pierdut în cazul în care, după alegeri, se va reveni la abordările guvernării comuniste în problemele de politică internă şi externă. „Fac parte din Forumul moldo-german, ştiu că se depun eforturi pentru ajutorarea social-politică a RM. Aceleaşi eforturi vin şi din partea altor state europene. Ne punem speranţe mari în această ţară şi mă tem că ele s-ar putea spulbera, dacă ar apărea o altă guvernare”.
„Mingea e pe terenul vostru, nu al UE”
Solicitat să aprecieze dacă, după mesajul masiv şi clar de susţinere adresat actualei guvernări acum două săptămâni de mai mulţi oficiali europeni aflaţi la Chişinău, UE nu găseşte necesar să se adreseze direct populaţiei RM pentru a se evita eventualele pericole, Markus Meckel a spus că „mingea e pe terenul vostru, nu al UE”. „Aveţi diferite forţe şi acestora le aparţin deciziile. Noi nu putem face mai mult decât s-a făcut. Cred că publicul trebuie să înţeleagă că aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul ţării”.
„Va fi o mare provocare pentru Alianţă. De aceea, este nevoie de parteneriat echitabil şi corect. Şi e foarte important ca în săptămânile care au rămas până la alegeri să fie transmis de liderii Alianţei mesajul că parteneriatul va continua şi după alegeri, că va dura”, a menţionat reprezentantul german. Prezent la întrevedere, ambasadorul Germaniei la Chişinău, Berthold Johannes, a apreciat că „acum se observă ajutoare fără precedent, contacte, relaţii UE-RM fără precedent care să ajute RM să înfrunte acele provocări cu care se confruntă la etapa actuală. De aceea e absolut crucial ca poporul RM să se prezinte masiv la urne ca să voteze o nouă guvernare, care să fie reprezentativă şi să existe o continuitate a acelor lucruri începute”.
Nu poţi alege între Est şi Vest…
Referindu-se la controversata temă privind orientarea Moldovei spre Est sau Vest, Markus Meckel a afirmat că este alegerea ţării să-şi determine viitorul. „Nu ar fi corect să descriem această alegere ca relaţii bune cu Rusia sau cu UE. Întrebarea e cum vor moldovenii să trăiască mai departe: Vor libertate, democraţie şi stabilitate? media libere, independente? o cultură politică de transparenţă şi acceptare reciprocă? îşi doresc libertate de exprimare şi de întrunire? îşi doreşte Moldova o economie cu adevărat liberă, desigur, cu o dimensiune socială, fiindcă securitatea socială e o responsabilitate a statului? Dacă vă doriţi toate acestea, întrebarea e cine ar fi un partener bun să obţineţi asta? E chestiunea pe care voi trebuie să o decideţi”, a spus el.
„Oricine are o atitudine serioasă faţă de ţara dvs., nu poate nega vecinătatea Rusiei. Trebuie să dezvolţi relaţii bune cu această ţară. Nimeni din UE nu se pronunţă împotriva consolidării economice şi comerciale a relaţiilor cu Rusia. Dar dacă sunteţi sinceri în eforturile de integrare în UE, aici nu este vorba de o simplă cooperare. Aici intervine nu doar problema de securitate comună, ci şi instituirea unui cadru legal robust comun. Şi aici deja Moldova va avea o alegere de făcut: dacă vreţi să vă integraţi în UE, nu puteţi să vă integraţi în alte structuri similare”, a opinat Markus Meckel. Din aceste motive, potrivit lui, aderarea RM la Uniunea vamală Rusia-Belarus ar putea genera situaţii conflictuale cu prevederile regimului de liber schimb cu UE. „Dacă vreţi să acceptaţi cadrul juridic al UE, trebuie să fiţi precauţi, să nu treziţi obiecţii faţă de realizarea acestui scop”, a spus Markus Meckel.
(După Info-Prim Neo)