Moldova

Moldoveniştii insistă pentru anularea cursului „Istoria Românilor”

Asociaţia s-a adresat cu o cerere la Curtea de Apel (CA), care a fost examinată pe 7 septembrie 2012. Instanţa de judecată a respins acţiunea, considerând-o nefondată şi care nu ţine de competenţa ei.

Directorul executiv al asociaţiei, Sergiu Nazaria, a informat ziariştii că şedinţa de judecată n-a durat mai mult de zece minute. „Noi nu suntem de acord cu această decizie. De aceea am hotărât s-o atacăm la Curtea Supremă de Justiţie. De fapt, noi nu suntem în principiu împotriva Istoriei Românilor. Noi suntem împotriva faptului ca în şcolile din R. Moldova să se predea doar o singură concepţie de istorie”, a declarat Sergiu Nazaria.

Potrivit lui, concepţia româno-unionistă este dăunătoare – ea nu recunoaşte statalitatea moldovenească, nu recunoaşte poporul moldovenesc, consideră Basarabia pământ românesc. „Scopul ei este lichidarea Moldovei ca stat şi unirea ei cu România. Statul moldovenesc are istoria sa proprie şi RM trebuie să existe ca stat moldovenesc, dar nu ca al doilea stat românesc”, a opinat fostul viceministru comunist al Educaţiei.

Totodată, el a spus că nu este împotriva concepţiei româneşti de predare a istoriei, dar pentru una democratică. „Conţinutul manualelor de astăzi se bazează pe etnocraţie. Prin urmare, Moldova n-are dreptul la existenţă. Mâine-poimâine vor dori să se unească cu România”.

Întrebat de TIMPUL de ce şi-a schimbat concepţiile despre Istoria Românilor atunci când au fost comuniştii la putere, el ne-a răspuns următoarele: „Eu n-am fost niciodată pe poziţii unioniste. Pledez pentru două concepţii de istorie în cadrul aceleiaşi lecţii. Noi toţi am ieşit din mantaua lui Stalin”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *