Război

Moment crucial / Armata Ucrainei se pregătește de ofensiva asupra localităților Svatova și Kremina, puncte strategice pentru eliberarea Luganskului

Forțele armate ucrainene au eliberat mai multe sate din regiunea Lugansk și din nordul direcției Herson și se pregătesc pentru o ofensivă asupra localităților Svatove și Kreminna.

Pentru a treia oară, forțele „DPR” au raportat capturarea aceluiași sat Zaițevo. Aerodromul Șaikovka, unde își au baza bombardierele strategice rusești Tu-22 capabile să transporte arme nucleare, a fost atacat de o dronă ucraineană.

Între timp, potrivit experților OSINT, Rusia modernizează de mai multe luni baza aeriană Lunineț din Belarus, unde, potrivit unor surse, au fost livrate drone iraniene la sfârșitul lunii septembrie. FT scrie, de asemenea, că armata ucraineană raportează întreruperi la Starlink pe linia frontului. Unele întreruperi au dus la pierderi „catastrofale” ale comunicațiilor în ultimele săptămâni.

Forțele armate ucrainene au eliberat satele Novovoskresenskoie, Trifonovka și Novohrihorivkape direcția Herson Nord. Pe rețelele de socializare a fost publicată o înregistrare video în care se vede cum militarii ridică steagul ucrainean deasupra Trifonovka.

Pe frontul de est, trupele ucrainene au eliberat satele Makiivka și Petrivske din regiunea Lugansk. Ei avansează astfel mai aproape de Svatove.

Șeful regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a informat că armata ucraineană a eliberat satul Hrekovka. O fotografie cu militari ucraineni lângă un semn cu numele satului a fost publicată pe 5 octombrie, dar nu a existat nicio confirmare oficială a capturării satului la acel moment.

Forțele ucrainene din regiunea Lugansk lansează o ofensivă, inclusiv în direcția orașului Kreminna. Grekovka se află la aproximativ 40 km de Kremina.

După eliberarea orașului Liman, direcția Kremina a devenit locul unor bătălii majore pe linia frontului. Șeful administrației militare regionale din Lugansk, Haidai, a declarat într-un interviu că inamicul exploatează activ teritoriul de pe linia frontului, se înfig în tranșee și își retrage rezervele în apropiere de Kremina. În Kremina însăși, a spus el, au împrăștiat minele Lepestok. „Ei se pregătesc pentru o apărare prelungită, dacă vor reuși”, a spus Gaidai. – <…> În principiu, va fi mai dificil în regiunea Lugansk [decât în regiunea Harkov].

Serviciul public pro-rus se așteaptă, de asemenea, la un atac al forțelor armate ucrainene la Svatova și Kremina. Canalul de telegram „Militari din Rusia” a raportat că Forțele Armate ucrainene fac pași activi la nord de Svatova, plănuind să ocolească și să încercuiască orașul în acest fel.

Brigada 14 mecanizată separată a SBU încearcă să intre în zona Perșotravneve, Kislovka, Tabaievka și Berestove (la aproximativ 40 km nord de Svatov). De asemenea, potrivit forțelor pro-ruse, forțele armate ucrainene își concentrează forțele în jurul satului Makiivka, situat între Svatove și Kreminna. Brigada 17 de tancuri și Brigada 25 aeropurtată își retrag rezervele acolo.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *