ActualitateExterne

Momentul în care trăgătorul a fost descoperit

Noi înregistrări difuzate de poliția locală din Pennsylvania dezvăluie o imagine mai clară a momentelor din jurul tentativei de asasinare a lui Donald Trump în iulie.

Într-o înregistrare video cu camera corporală, un ofițer local le spune colegilor că a anunțat din timp Serviciul Secret al SUA să securizeze clădirea folosită de atacator, conform BBC.

Un altul arată momentul în care un ofițer este urcat pe un acoperiș și îl vede pe atacator, cu câteva secunde înainte ca acesta să deschidă focul la mitingul lui Trump.

Trump a fost atins de un glonț în schimbul de focuri, o persoană a fost ucisă și alte două au fost grav rănite.

Imaginile surprinse pe corp și pe bordul mașinii au fost difuzate joi către mass-media din SUA de către Departamentul de Poliție din Butler Township.

Acestea surprind momente de frustrare, confuzie și lipsă de comunicare în momentele dinaintea și de după tentativa de asasinat.

Într-unul dintre ele, un ofițer local a declarat că a cerut Serviciului Secret să supravegheze clădirea din care trăgătorul a tras, cu câteva zile înainte de miting.

“Le-am spus că trebuie să posteze oameni acolo”, a spus el, potrivit unei înregistrări video obținute de Wall Street Journal.

“Le-am spus asta marți”.

Mitingul în aer liber a avut loc sâmbătă, 13 iulie.

Scene dramatice

Ofițerul pare furios în timp ce le spune colegilor săi că a cerut Serviciului Secret să securizeze clădirea.

“Am vorbit cu cei de la Secret Service și mi-au spus: “Da, nicio problemă, vom trimite oameni aici””, spune ofițerul.

Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat și ucis de echipa de contraspionaj a Secret Service după ce a tras opt gloanțe în direcția lui Trump de pe un acoperiș aflat chiar în afara perimetrului de securitate al mitingului.

Presupusul asasin se afla pe o clădire din ceea ce poliția a descris drept un “inel secundar”, care era patrulat nu de Secret Service, ci de ofițeri locali și de stat.

Trump, care se afla pe scenă și se adresa susținătorilor, a fost rănit la ureche înainte să se ferească și agenții Secret Service să-l scoată de pe scenă.

Într-o altă înregistrare video, un ofițer de poliție din comitatul Butler este văzut fiind ridicat de un coleg pe acoperiș, unde îl vede pe Crooks.

El coboară rapid când vede că atacatorul este înarmat, apoi a fost văzut alergând spre cealaltă parte a clădirii și spre mașina sa de poliție pentru a recupera o pușcă.

“E drept în față … Cine are ochii pe el?”

La aproximativ 40 de secunde după ce ofițerul l-a văzut pentru prima dată pe atacator, Crooks trage în Trump.

Ofițerul strigă către colegul său: “E drept în față … Cine are ochii pe el?”

Înregistrarea video arată apoi ofițeri de poliție care încearcă să acceseze acoperișul.

“Are ochelari, păr lung”, le spune ofițerul care l-a văzut pe Crooks, adăugând că are o geantă de cărți și o pușcă de tip AR.

După ce ajung pe acoperiș, polițiștii văd cadavrul lui Crooks.

Primul ofițer de poliție este apoi auzit spunând: “Mi-am băgat capul acolo ca un idiot de unul singur”, adăugând că a “început să strige” că un bărbat înarmat se afla pe acoperiș.

“Erați pe aceeași frecvență?”, se aude el întrebând, referindu-se la radioul poliției.

În alte imagini, un ofițer pare confuz cu privire la motivul pentru care acoperișul nu era supravegheat.

“Am crezut că sunteți voi! Am crezut că voi sunteți pe acoperiș!” El înjură apoi frustrat și întreabă: “De ce nu suntem pe acoperiș?”

Serviciile secrete postaseră trei contraspioni în interiorul uneia dintre clădirile adiacente.

Unul dintre aceștia îl reperase pe Crooks mai devreme în cursul zilei, în urma unor rapoarte ale forțelor de ordine aflate la fața locului privind o persoană suspectă la miting.

Lunetistul de la Secret Service l-a fotografiat apoi pe Crooks înainte de a-și părăsi postul pentru a-l căuta pe suspect.

BBC News nu a văzut toate înregistrările video. Conținutul acestora a fost relatat de mai multe instituții de presă din SUA.

Într-o declarație de joi, purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, a declarat că agenția revizuiește imaginile.

“US Secret Service apreciază partenerii noștri locali de aplicare a legii, care au acționat cu curaj în timp ce au lucrat pentru a localiza trăgătorul în acea zi”, a spus el.

“Tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump a fost un eșec al US Secret Service și ne revizuim și ne actualizăm politicile și procedurile de protecție pentru a ne asigura că o astfel de tragedie nu se va mai repeta”.

FBI investighează, de asemenea, incidentul, la fel ca și un grup bipartizan din Camera Reprezentanților format din 13 parlamentari.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *