Istorie

Moneda de 1 MILION de dolari

Bănuţul este un şechel evreiesc confecţional din argint, în jurul anului 66 după Christos, pe baza unei matriţe ce datează din primul an al Erei noastre. În afară de moneda vândută de curând la New York, în toată lumea mai există o singură monedă de acest fel şi se află în posesia Muzeului Naţional al Israelului.

Cel care a oferit fabuloasa sumă de 1,1 milioane de euro este un colecţionar particular cu dare de mână de pe Coasta de Est a Americii. Casa de Licitaţii Heritage din New York spune că acesta este cel mai mare preţ oferit vreodată în cadrul unei licitaţii pentru o monedă evreiască. Recordul anterior fusese stabilit de o monedă care s-a vândut pentru o sumă de patru ori mai mică.

Acest şechel este prima monedă de argint bătută de evrei, ca o replică la regulile impuse de romanii care ocupaseră Iudeea. Imaginea imprimată pe banul de argint ilustrează un ritual la care sunt folosite o rodie şi un potir.

Obiectul vândut zilele trecute face parte dintr-o colecţie de 2.200 de monede din Iudeea antică, achiziţionate de un colecţionar din Los Angeles în anul 1991, tot în cadrul unei licitaţii, pentru 240.000 de dolari.

Via Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *