Politică

Monica Macovei: Sunt profund îngrijorată de deciziile iresponsabile ale liderului separatist Evgheni Sevciuk

„Sunt profund îngrijorată de deciziile iresponsabile și periculoase pentru stabilitatea în regiune ale liderului separatist Evgheni Sevciuk.

Insistența din ultimii ani a lui Sevciuk de a supune acest teritoriu Federației Ruse a luat acum o nouă formă: recunoașterea unui referendum vechi de 10 ani, care înseamnă, de exemplu, ca legislația Federației Ruse să se aplice în regiunea transnistreană.

Românii din regiunea transnistreană sunt permanent sub presiune din partea autorităților de la Tiraspol, iar profesorii și elevii de la școlile cu predare în limba română sunt supuși continuu intimidărilor, sunt hărțuiți și amenințați.

În loc să le ofere cetățenilor democrație, libertate și ruperea de dictatură, Sevciuk vrea să îi dea pe tavă lui Putin, să îi ducă în instabilitate, insecuritate și teroare

Integritatea teritorială a Republicii Moldova trebuie susținută cu fermitate și dorința lui Putin de a reface URSS trebuie oprită.

Știm cu toții că referendumul din 2006 a fost ilegal, fiind organizat pe o parte a teritoriului Republicii Moldova de o autoritate nerecunoscută de nicio instituție internațională. De mulți ani, la granița Nistrului, sunt soldati ruși cu Kalașnicovul pe umăr, cu barieră, stema Rusiei și cu o gheretă unde sunt listele aprobate de așa-zisul președinte cu persoanele care pot trece în zona transnistreană, deși acesta este teritoriul Republicii Moldova”, a declata europarlamentarul prin intermediul unui comunicat. 

Reamintim că pe 8 septembrie liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 când peste 97% dintre alegători din regiune au votat pentru declararea independenţei Transnistriei, cu alipirea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

Documentul mai prevedea şi ajustarea, între timp, a legislaţiei regiunii la cea rusească.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *