Chișinău

Monumentele din Chișinău, pietrele nimănui

Majoritatea monumentelor din Chișinău nu au statut juridic și nu sunt înregistrate nicăieri. Șeful Direcției arhitectură, Radu Blaj, a declarat că preturile de sector au fost însărcinate să facă lista tuturor monumentelor și plăcilor comemorative. Ulterior, va fi elaborat un proiect de registru ce va fi propus spre aprobare în Consiliul municipal Chișinău. Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că în Chișinău ar fi peste 100 de monumente de for public și plăci comemorative. Întreținerea terenurilor din imediata apropiere a monumentelor le revine agenților economici și Asociației „Spații Verzi”. Elaborarea registrului este prevăzută de Legea cu privire la monumentele de for public. 

Ștefan ce Mare – monument protejat de stat

Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, amplasat la intrarea în Grădina publică, este printre cele care au statut de protecție. În categoria respectivă intră busturilor scriitorilor din Aleea Clasicilor, monumentul lui Grigore Kotovski, bustul lui Al. Pușkin etc. Și asta pentru că au fost incluse în Registrul monumentelor R. Moldova ocrotite de stat. În acest document important au fost incluse obiective din domeniul patrimoniului arheologic, patrimoniului construit și monumentele de for public din țară. Abia în viitor se prevede divizarea acestuia, conform tipurilor de monumente. Totuși există multe monumente de for public care actualmente nu dispun de niciun statut de protecție.

Bustul lui Al. Ioan-Cuza a fost instalat ilegal

Atât autoritățile locale, cât și responsabili de la Ministerul Culturii observă că în Chișinău sunt multe monumente instalate în mod ilegal. În acest sens, de exemplu, bustul lui Alexandru Ioan-Cuza de pe bd. Cuza-Vodă a fost instalat cu încălcări de legislație, deoarece nu s-a respectat Legea cu privire la monumentele de for public, adoptată în septembrie 2011. Documentul prevede că instalarea monumentului se face prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului Culturii, în baza deciziei administrației locale, și avizului Consiliului Național al Monumentelor de For Public. La momentul instalării bustului, Primăria mun. Chișinău nu a deţinut aceste acte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *