Război

Monumentele lui Suvorov și Ușakov au dispărut din Herson. Localnicii speculează că militarii ruși le-au luat în timpul evacuării

Două monumente au dispărut noaptea în Herson: un bust al comandantului Alexandru Suvorov și un monument al amiralului Fiodor Ușakov. Ucrainenii speculează că acestea au fost luate de către armata rusă în timpul evacuării.

Fotografii ale piedestalurilor goale au apărut luni dimineață în presa locală și pe rețelele de socializare.

„RIA Novosti Krym” scrie că monumentele au fost scoase „pentru a salva operele de artă unice de bombardamentele AFU, s-a decis evacuarea lor din Herson”.

Bustul lui Suvorov, creat de sculptorul rus Nikolay Rukavishnikov, a fost prezentat la Herson în 1950 de către muzeul comandantului din Leningrad. Monumentul lui Ușakov a fost dezvelit în 1957 lângă clădirea Academiei Maritime de Stat din Herson, pe bulevardul Ușakov.

Anterior, Serhiy Hryhorov, a cerut evacuarea monumentelor lui Potemkin, Ușakov și Suvorov din Herson, precum și a exponatelor din muzee, a celor mai valoroase cărți din biblioteci și a rămășițelor prințului Grigori Potemkin. „Nu știu despre planurile comandamentului militar dacă va părăsi Hersonul sau îl va transforma într-o fortăreață. Dar, în orice caz, cred că este necesar ca în cazul abandonării orașului sau în cazul luptei pentru oraș să se efectueze evacuarea valorilor culturale din Herson, a căror păstrare în timpul acestui război mulți au uitat-o”, – a scris el.

La 19 octombrie, autoritățile de ocupație din Mariupol au demontat memorialul „Victimele Holodomorului”, ridicat în centrul orașului în urmă cu 18 ani, explicând că ucrainenii au suferit cel mai puțin în acea perioadă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *