Timpul satiric

Moș Ion, porcul și Fiscul…

Ajunge la Piața cea mai centrală, la poartă achită o taxă usturător de mare și iată-l ajuns la locul prestabilit. La un moment dat, apar doi indivizi în negru și se prezintă ca fiind de la Fiscul cel Verde. Moș Ion nu avusese vreodată de furcă cu Fiscul cel Verde, dar auzise lucruri groaznice despre acest organ, de aceea începu să tremure. Domnii, deși de la Fisc și îmbrăcați în negru, au vorbit foarte frumos cu moșul. 
– Ce vrei să faci cu porcul, moș Ioane?
– Vreau să-l vând.
– Dar cu ce l-ai hrănit până acum?
– Cu grăunțe de porumb, cu grâu…
– Dar ai documente care să confirme de unde ai cumpărat porumbul și grâul?
– Păi, nu prea am, că le am de pe cota mea…
Deoarece moș Ion nu avea asemenea documente justificative, cei doi de la Fisc i-au aplicat o amendă grasă. Moșul a plătit, și-a luat porcul și a plecat acasă, în sat.

A doua zi vine iar cu porcul la Piața cea mai centrală. Achită o taxă usturătoare la intrare, ajunge la locul prestabilit și iată că iarăși apar doi indivizi și îl întreabă cu ce a hrănit porcul. Având experiența zilei de ieri, moș Ion a spus că l-a hrănit cu iarbă. La auzul acestei explicații, cei doi s-au prezentat ca fiind de la Inspectoratul Ecologic și i-au ars o amendă mai grasă, ca cei de la Fisc.

A treia zi istoria se repetă. Moș Ion la poartă plătește taxa de intrare, ajunge la locul stabilit, vin doi indivizi și-l întreabă cu ce a hrănit porcul. Moș Ion, dacă se învățase minte, le-a răspuns prompt:
– Cu nimic. Îi dădeam în fiecare zi câte cinci lei și el se ducea și mânca la bar.
……………………………………………………………………………
Cică povestea asta s-a întâmplat demult-demult, pe timpul domniei lui Vlad cel Verde, când Fiscul era condus de un Om Verde și când toată Țara Moldovei gemea sub dominația verdelui matern. Așa povestesc bătrânii, dar că a fost așa ceva sau nu, eu de unde să știu?

Moș Creangă,
pentru TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *