CSI / Rusia

Moscova a ajuns într-un impas operațional major. Verdictul ”intelligence-ului” britanic: ”Rusia n-are un plan coerent în Ucraina”

Șeful Statului Major General al armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, și-a început mandatul de comandant al trupelor ruse din Ucraina cu dorința de a îmbunătăți disciplina de zi cu zi a trupelor dislocate.

De când a preluat comanda, soldații ruși au fost obligați să poarte uniforme standard, li s-a interzis să circule în vehicule civile și să folosească telefoane mobile și să aibă tunsori non-standard. Potrivit serviciilor de informații britanice, aceste măsuri au fost întâmpinate cu scepticism în armata rusă. Ordinul ca personalul militar să se radă mai des a provocat cea mai mare rumoare, scrie Ziare.com.

În special, reprezentanții așa-numitei „Republici Populare Donețk”, liderul cecen Ramzan Kadâirov și șeful mercenarilor Wagner au calificat astfel de priorități o „farsă” care „va împiedica procesul de distrugere a inamicului”.

Analiștii britanici notează că forțele ruse continuă să se confrunte cu un blocaj operațional și pierderi semnificative.

„Prioritizarea de către Gherasimov a actelor de reglementare minore va confirma probabil temerile multora dintre criticii săi din Rusia. Împreună cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, sunt concentrați mai mult pe spectacol și mai puțin pe substanţă”, spun serviciile de informaţii britanice.

Forțele rusești avansează în trei direcții, dar continuă să își concentreze principalele eforturi asupra unei ofensive în direcția Bahmut, a declarat la 22 ianuarie Statul Major General al armatei ucrainene.

Statul Major General a precizat că au avut loc „acțiuni ofensive eșuate” în direcțiile Zaporojie, Avdiivka și Liman, în timp ce forțele ucrainene din Kupiansk, Novopavlovsk și Herson „se apără”.

Forțele rusești din apropierea Bahmut folosesc din ce în ce mai mult atacurile aeriene și-și continuă înaintarea spre orașul din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat Statul Major General într-un raport publicat în dimineața zilei de 22 ianuarie. Au fost raportate zeci de atacuri aeriene pe teritoriul Ucrainei la 21 ianuarie, dar numărul acestora pe 22 ianuarie a fost mai mic.

Potrivit Statului Major General, armata rusă a efectuat pe 22 ianuarie cinci atacuri aeriene asupra pozițiilor forțelor de apărare, față de 27 de atacuri aeriene cu o zi înainte. De asemenea, s-au înregistrat bombardamente cu lansatoare multiple de rachete în cel puțin 20 de cazuri, față de 55 de rapoarte de bombardamente cu o zi înainte.

Forțele rusești au atacat cu rachete obiective importante și în Zaporojie, a precizat Statul Major General care a mai spus că forțele ucrainene au atacat zone în care s-a concentrat personal inamic, precum și două depozite de muniții, precizând că soldații mercenari aparținând grupului Wagner joacă un rol semnificativ pentru partea rusă în bătălia pentru Bahmut.

Pregătiri pentru o ofensivă majoră în Donbas

Decizia Rusiei de a-l numi pe generalul Valeri Gherasimov la conducerea campaniei din Ucraina înseamnă că Moscova „va începe o ofensivă majoră pe flancul estic în Donbas”, iar tancurile pot ajuta la oprirea acesteia, susțin analisti militari americani și Ucrainei. Sub conducerea lui Gherasimov, Rusia își concentrează resursele, crește rezervele, restabilește capacitatea de luptă „și caută zonele cele mai vulnerabile ale frontului ucrainean”.

Vadim Skibiţki, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, a declarat că momentul decisiv în războiul Ucrainei împotriva agresiunii ruse va fi în această primăvară și la începutul verii. După această etapă, potrivit lui Skibiţki, se va putea vorbi despre momentul încheierii războiului. „Primăvara și începutul verii vor fi decisive în război. Dacă marea ofensivă rusă planificată pentru această perioadă eșuează, va însemna prăbușirea Rusiei și a lui Putin” – a explicat reprezentantul serviciilor de informaţii militare ucrainene. Vadim Skibiţki a declarat că principalul câmp de luptă în războiul din Ucraina, unde vor avea loc bătălii decisive și grele, va fi în două regiuni – Donețk și Luhansk, pe care rușii încearcă să le ocupe în totalitate.

Congresmanul republican american Michael McCaul a spus că decizia Rusiei de a-l numi pe generalul Valeri Gherasimov la conducerea campaniei din Ucraina înseamnă că Moscova „va începe o ofensivă majoră pe flancul estic în Donbas”, iar tancurile pot ajuta la oprirea acesteia.

Generalul american Ben Hodges: Rusia nu are „un plan coerent” de luptă în Ucraina

Generalul american în retragere Ben Hodges a comandat forțele armatei americane în Europa între 2014 și 2017. spune că Rusia nu are „un plan coerent” de luptă în Ucraina.

„Cred că toată această operațiune din jurul Bahmut ilustrează lipsa de coerență a operațiunii Rusiei. Nu cred că Prigojin primește ordine de la generalul Serghei Surovikin și, cu siguranță, nu primește ordine de la generalul Gherasimov, care a fost numit șef al Statului Major General la 11 ianuarie pentru a supraveghea invazia, preluând conducerea efectivă a trupelor. Așadar, cine este la conducere?…. Nu au un plan coerent. Într-adevăr, din fericire, ei încă nu au învățat și nu au reparat toate defectele instituționale pe care le-au arătat în februarie, martie“, spune Hodges.

„ Rușii au presupus întotdeauna că masele mari de oameni vor câștiga. Adică, acesta a fost modul lor de război timp de secole că în cele din urmă vor copleși pur și simplu forțele ucrainene. Dar, în mod evident, nu au reușit să facă asta, pentru că ucrainenii au fost profesioniști și eficienți, iar noi vedem că, de fapt, eficiența poate învinge mulțimea, dacă ai suficientă precizie și dacă o concentrezi asupra locurilor potrivite. Iar Ucraina a atacat în mod constant logistica – rețelele de transport, depozitele de muniție – printr-o varietate de mijloace diferite“. mai spune fostul șef al trupelor americane din Europa.

Generalul american spune că promisiunile de armament făcute de aliații Ucrainei reprezintă, de fapt, baza unei brigăzi de blindate. „Practic, aveți artilerie autopropulsată din Republica Cehă, un batalion; AMX-10RC din Franța, care este un vehicul pe roți excelent, cu multă mobilitate și cu un tun de calibru mare pe el. Apoi, este vorba despre un batalion de Marder, care este un sistem foarte bun și, în fine, un batalion de Bradley, care este cel mai bun vehicul de luptă pentru infanterie din lume.

Dacă le aduni pe toate acestea și mai adaugi poate un batalion de tancuri ucrainene în mijlocul lor cu geniști, obții o formațiune de arme combinate letală care ar putea fi pumnul de fier care ar ajuta la penetrarea nesfârșitelor linii de tranșee rusești, dacă sunt susținute corespunzător.

Asta e ceea ce văd eu. Nu număr vehiculele, mă uit la capacitatea lor de luptă…. Oricum, vor petrece următoarele două luni pentru a obține echipamentul, a se antrena cu el, a exersa, a construi logistica pentru el. Dar cred că, atunci când Statul Major Ucrainean va fi pregătit să le arunce în luptă, se vor folosi intens de ele“, susține Ben Hodges.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *