CSI / RusiaMoldovaPolitică

Moscova amenință din nou Chișinăul: Vom răspunde cu o reacție „adecvată” în cazul escaladării situației din Transnistria

Ministerul rus de Externe afirmă că deține informații privind concentrarea formațiunilor militare ucrainene în apropiere de regiunea transnistreană a R.Moldova. În acest sens, Moscova amenință că va reacționa „adecvat” în cazul în care forțele ucrainene vor pune la cale o provocare. Afirmațiile au fost făcute de către viceministrul rus de externe, Mihail Galuzin, într-un interviu pentru agenția rusă TASS. Oficialul de la Moscova a specificat că Rusia își va apăra conaționalii, armata și munițiile dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, scrie Deschide.md.

„Există informații despre concentrarea formațiunilor militare ucrainene în apropiere de Transnistria. Situația în jurul acestei regiuni este cu adevărat complicată, noi ținem cont de evaluările conducerii de acolo. Deocamdată, potrivit declarațiilor liderului Transnistriei, V. Krasnoselski, un pericol direct de escaladare a situației nu există”, a declarat Galuzin. 

Viceministrul rus de externe a mai spus că Moscova urmărește cu atenție situația de pe Nistru și admite orice scenariu privind evoluția evenimentelor, motiv pentru care în regiunea transnistreană a R.Moldova se află contingentul pacificator rusesc în componența Forțelor Comune de Menținere a Păcii.

„Cu toate acestea, nu ar trebui să existe îndoială că Forțele armate ale Rusiei vor reacționa adecvat la provocarea regimului de la Kiev, dacă aceasta totuși va avea loc și va asigura protecția conaționalilor noștri, a contingentului pacificator rusesc, militarilor Grupului operativ al armatei ruse și depozitelor de muniții din Cobasna. Orice acțiune care va pune în pericol securitatea acestora va fi percepută în raport cu dreptul internațional ca atac asupra Federației Ruse”, a mai spus acesta.

Autoritățile rusești, potrivit lui Galuzin, sunt îngrijorate de statutul limbii ruse în Republica Moldova, invocând că 80% din cetățeni într-o anumită măsură posedă limba rusă și aproximativ 1 milion de oameni folosesc rusa ca limbă de comunicare. O altă chestiune evidențiată de Galuzin a fost respectarea dreptului la libera exprimare pentru vorbitorii de limba rusă. 

Galuzin a mai spus că au devenit frecvente și cazurile de discriminare a cetățenilor ruși prin „controale umilitoare” la frontieră și aplicarea refuzului de intrare în R.Moldova.

„În permanență atragem atenția autorităților moldovenești la discriminarea sistemică a populației vorbitoare de limba rusă. Cerem Chișinăului îndeplinirea angajamentelor internaționale în domeniul drepturilor omului”, a declarat viceministrul de externe de la Moscova.

Autoritățile R. Moldova au cerut Rusiei în repetate rânduri să își retragă armata și munițiile de pe teritoriul R.Moldova și să nu se implice în treburile interne ale țării. 

Pe parcursul anului, pentru 3092 de cetățeni ruși a fost interzisă intrarea în R.Moldova. Aceștia, potrivit autorităților de frontieră, nu își puteau motiva scopul vizitei și, mai mult ca atât, prezentau pericol pentru securitatea țării. Printre persoanele interzise au fost politehnologi ruși, reprezentanți ai autorităților din Rusia implicați în campaniile electorale din Republica Moldova.

De menționat că Rusia aplică în raport cu R.Moldova tacticile utilizare în război hibrid – Chișinăul fiind atacat în diverse forme: șantaj energetic, atac cibernetic, tentative de destabilizare prin organizarea protestelor în masă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *