CSI / Rusia

Moscova anunță că îşi asumă întreaga răspunedere pentru instalaţiile nucleare din Crimeea

"Rusia şi-a asumat pe deplin responsabilitatea pentru instaliile din Republica Crimeea şi Sevastopol. De asemenea, Moscova este dispusă să ofere AIEA posibilitatea de a inspecta aceste locaţii, pentru a se convinge că materialul folosit la instaţiile nucleare nu a fost retras", a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Aleksandr Pankin.

Diplomatul a comentat astfel acuzaţiile Kievului, care a afirmat că "ocupaţia rusă" în Crimeea şi Sevastopol "subminează regimul de neproliferare nucleară".

Acesta a reamintit că Rusia a "introdus aceste instalaţii pe lista materialelor nucleare care pot fi utilizate doar în scopuri paşnice".

"Rusia respectă Memorandumul de la Budapesta din 1994 şi nu ameninţă alte state prin folosirea unor arme nucleare. Astfel, declaraţiile privind subminarea regimului de neproliferare nucleară sunt neîntemeiate şi nejustificate", a adăugat diplomatul rus.

Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea şi-a proclamat în martie independenţa faţă de Ucraina şi reunificarea sa cu Rusia a avut loc după un referendum organizat ulterior. Autorităţile ucrainene şi ţările occidentale nu recunosc acest referendum şi consideră aderarea peninsulei la Rusia un "act de anexare".

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *