CSI / RusiaUE / Nato

Moscova anunță că își va consolida capacitatea militară în regiunea sa nord-vestică ca răspuns la aderarea Finlandei la NATO

Rusia îşi va consolida capacitatea militară în regiunile sale vestică şi nord-vestică drept răspuns la aderarea Finlandei la NATO, aşteptată pentru marţi, 3 aprilie, a declarat luni ministrul de externe adjunct rus Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă RIA Novosti, transmite Reuters.

Reacţia acestuia survine după anunţul făcut luni, 3 aprilie, de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căruia Finlanda va deveni marţi cel de-al 31-lea stat membru al NATO şi drapelul finlandez va fi ridicat pentru prima dată la sediul organizaţiei.

”Este o săptămână istorică. Mâine (marţi – n.r.) vom primi Finlanda în NATO, care va deveni cel de-al 31 membru al NATO. Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii de marţi şi miercuri a miniştrilor de externe din Alianţa Nord-Atlantică.

Vă amintim că Finlanda şi Suedia au solicitat la 18 mai 2022 să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan bloca din luna mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia Suedia. De asemenea, Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ”teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora, totuşi, guvernul nu are ultimul cuvânt.

Finlanda şi Federaţia Rusă au o frontieră terestră comună cu o lungime de aproximativ 1.350 de kilometri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *