CSI / RusiaInternațional

Moscova avertizează că europenii vor ”suferi” primii din cauza embargoului petrolier

Europenii vor fi primii care vor „suferi” de pe urma embargoului asupra petrolului rusesc decis ca parte a sancțiunilor europene împotriva Rusiei pentru intervenția sa în Ucraina, a declarat joi viceprim-ministrul rus pentru Energie, Alexandr Novak, relatează AFP.

„Consumatorii europeni vor fi primii care vor suferi de pe urma acestei decizii. Nu doar prețurile petrolului, ci și ale produselor petroliere vor crește. Nu exclud ca în UE să existe un deficit mare de produse petroliere”, a spus Alexandr Novak într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.

Miercuri, Kremlinul a avertizat că sancțiunile Uniunii Europene asupra petrolului rusesc vor afecta piața mondială de energie, dar a spus că Moscova ar putea redirecționa exporturile pentru a-și limita propriile pierderi.

„Aceste sancțiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi și pentru întreaga piață mondială a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat Dmitri Peskov.

Moscova a început deja să redirecționeze livrările în afara Europei după impunerea sancțiunilor, a spus Kremlinul.

„Aceasta este o acțiune sistemică direcționată, care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat Peskov miercuri reporterilor.

India se numără printre cei care au profitat, cumpărând cantități record de petrol rusesc cu o reducere semnificativă față de ratele pieței pentru țițeiul de referință.

Diplomații Uniunii Europene au dat joi aprobarea finală celei de-a șasea runde de sancțiuni, printre care și un embargo parțial asupra petrolului rusesc, împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a declarat un diplomat pentru Reuters. În schimb, pachetul de sancțiuni îl exclude de pe lista neagră pe patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ca urmare a opoziției Ungariei.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *