CSI / Rusia

Moscova recunoaște că a „mobilizat ilegal”. Peste 9.000 de persoane, printre care și bolnavi, ar fi fost trimiși înapoi acasă

Rusia a fost nevoită să trimită acasă peste 9.000 de oameni care au fost „mobilizați ilegal”, a declarat marți, 31 ianuarie, procurorul general, Igor Krasnov lui Putin, relatează CNN.

„Prin eforturile supervizării [Procuraturii Generale], peste 9.000 de cetățeni care au fost mobilizați ilegal au fost trimiși acasă, inclusiv cei care, din cauza stării lor de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizați în niciun caz”, a menționat Krasnov la o întâlnire televizată cu Putin la Kremlin.

Mobilizarea nu a fost efectuată de mult timp în Rusia, a adăugat acesta, și „a dezvăluit o mulțime de probleme semnificative”.

În plus, majoritatea problemelor legate de furnizarea de veste antiglonț și uniforme pe front „au fost rezolvate”, potrivit procurorului general.

„Acum controlăm furnizarea de uniforme de iarnă personalului militar mobilizat, precum și formarea de depozite adecvate și sigure pentru ei”, a declarat el.

Cetăţenii ruşi au folosit crowdfunding pentru a echipa soldaţii dislocaţi în Ucraina, deoarece trupele au declarat că nu au nici măcar echipament de bază, potrivit sursei citate.

Putin a anunțat o „mobilizare parțială” la sfârșitul lunii septembrie 2022, după ce Rusia a suferit o serie de eșecuri majore pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Controversatul proiect a stârnit proteste și un exod al bărbaților din țară înainte de a fi suspendat la 1 noiembrie, după ce ținta de 300.000 de angajați ar fi fost atinsă.

​La începutul lunii decembrie 2022, Putin a recunoscut că au existat unele probleme în procurarea de echipamente și haine pentru sutele de mii de soldați pe care Moscova i-a înrolat pentru a lupta în Ucraina în ultimele luni.

El spunea atunci că unele dintre problemele legate de aprovizionarea celor 300.000 de oameni care au fost chemați într-o campanie de mobilizare în lunile septembrie și octombrie începeau să se atenueze.

De asemenea, Putin a dat la jumătatea lunii decembrie instrucțiuni pentru crearea unui așa-zis grup de lucru care să coordoneze chestiunile legate de mobilizare și pregătirea rezerviștilor mobilizați.

Reacția dictatorului rus vine după luni de zile în care soldații ruși și rudele acestora s-au plâns de condițiile în care soldații sunt trimiși la război.

Prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial s-a confruntat cu disidenți pe câmpurile de luptă sau refuzul de a lupta, în contextul în care nu au fost echipați cum trebuie sau pur și simplu nu aveau ce să mănânce, nu li s-au furnizat echipamente și nici nu au fost instruiți, potrivit CNN.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *