ActualitateExterne

Motive de îngrijorare la Kiev

Rusia va primi sute de rachete Fath-360 și alte rachete balistice din Iran în viitorul apropiat, în urma unui acord semnat în decembrie 2023 între Moscova și Teheran, au dezvăluit pentru Reuters surse de informații, pe 9 august.

Surse anonime de informații au declarat pentru Reuters că zeci de militari ruși se antrenează în prezent pe sistemul de rachete balistice cu rază apropiată Fath-360 în Iran.

Iranul este unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei pe scena internațională. Cele două țări și-au aprofundat cooperarea militară și politică doar de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

În special, Iranul a oferit Rusiei mii de drone kamikaze Shahed de la începutul războiului total. În februarie, Reuters a mai raportat că Teheranul a trimis „un număr mare de rachete balistice puternice sol-sol” pentru a ajuta invazia Moscovei.

Surse iraniene nedezvăluite au declarat pentru New York Times pe 5 august că Iranul a cerut Rusiei sisteme moderne de apărare aeriană în timp ce se pregătește pentru un posibil război cu Israelul, livrările fiind deja în curs.

Rachetele Fath-360 au o rază de acțiune de 120 de kilometri (75 mile), precum și un focos de 150 de kilograme.

Deși sursele de informații nu au oferit o cronologie directă cu privire la momentul în care să se aștepte transferul de arme, sursele au indicat că acest lucru se va întâmpla iminent.

Ca răspuns la potențialul transfer de rachete, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat pentru Reuters că aliații occidentali „sunt pregătiți să ofere un răspuns rapid și sever dacă Iranul ar merge mai departe cu astfel de transferuri”.

Transferurile „ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Casa Albă a avertizat în mod repetat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia și Iran de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia”.

Misiunea permanentă a Iranului la ONU la New York, într-o declarație pentru Reuters, a negat că țara va transfera rachetele.

„Din punct de vedere etic, Iranul se abține de la transferul oricăror arme, inclusiv rachete, care ar putea fi utilizate în conflictul cu Ucraina până la încheierea acestuia”, se arată în declarație, în ciuda dovezilor tot mai mari ale armelor fabricate de Iran în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *