ActualitateExterne

multiple percheziții, într-un dosar de fraudă de un milion de euro

Parchetul European (EPPO) din Iași, condus la nivel european de Laura Codurța Kövesi, a introdus acuzații împotriva a trei persoane fizice și cinci companii pentru fraudă „agravată” de subvenții și spălare de bani, în urma unei anchete asupra unui proiect informatic IT, cu un prejudiciu estimat la 1 milion de euro. Doi dintre suspecții trimiși la Judecătoria Iași rămân în arest preventiv.

„În cauză este o companie care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect IT de dezvoltare de soluții software inovatoare (Innovative Platform for Rapid and Secure Financial Transactions – PIST)”, explică EPPO.

Ce au descoperit autoritățile?

„Potrivit anchetei, în perioada 2020 – 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă pentru persoane care nu erau efectiv angajate – obținând astfel fonduri necuvenite de la Bugetul UE de 1 milion EUR.

Se înțelege că aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, folosind companii-fantasmă înregistrate în Bulgaria și Spania, și conturi bancare în Belgia și Lituania. Potrivit probelor, acțiunile firmelor înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, pentru a preveni eventualele anchete.

Conform Codului Penal al României, frauda agravată a subvențiilor se pedepsește cu închisoare de până la zece ani și jumătate și până la zece ani pentru spălare de bani. Cele cinci companii inculpate, în cazul în care vor fi condamnate, ar putea risca amenzi de până la aproximativ 420.000 de euro (2.100.000 de lei), la care se pot adăuga sancțiuni complementare”, se arată în comunicatul EPPO.

Trei suspecți și-au recunoscut vinovăția

„Anterior acestei anchete, în mai 2024, alți trei suspecți și-au recunoscut vinovăția și au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, care au fost depuse la Tribunalul Iași.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat trei apartamente și două terenuri cu o valoare totală de aproximativ 500 000 de euro și a înghețat toate conturile bancare deținute de suspecți și de companiile acestora.

Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele judecătorești române competente.

Parchetul European (EPPO) este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE”, mai arată EPPO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Codruta fa-te ca lucrezi ! Cu maruntisuri din astea Parchetul European nici nu isi justifica salariile. Pe mine si pe multi altii ne-ar interesa ancheta cu privire la achizitionarea vaccinurilor anti Covid si implicarea conducerii UE la stabilirea preturilor si inexistenta clauzelor de reziliere.

    1. Iti aduci aminte cine era in fruntea Covid ? Itele duc la madam Ursula von der Leyen. Cum sa ancheteze Codruta pe d-na Ursula von der Leyen ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *