Timpul Local

Municipiul Chișinău – 471 de construcții neautorizate, DOAR 7 au fost demolate

Majoritatea ilegalităţilor reprezintă intervenţii neautorizate la construcţiile existente: garaje, anexe, însă au fost înregistrate şi cazuri de construcţie în mod neautorizat a caselor de locuit şi a obiectivelor sociale. Suma totală a amenzilor aplicate pentru construcţiile ilegale din anul trecut, constituie 1 mln 33 mii 020 lei şi doar 7 dintre construcţii ilegale au fost demolate, anunță serviciului de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Specialiştii Inspecţiei de Stat în Construcţii reuniţi astăzi, în şedinţă de totalizare, au explicat acest lucru, prin faptul că autorităţile locale continuă să emită certificate şi autorizaţii de construcţie în lipsa Planurilor Generale Urbanistice şi fără a solicita raportul de expertiză tehnică a obiectivelor.

De asemenea, motivul construcţiilor neautorizate este şi faptul că instanţele judecătoreşti tergiversează examinarea cazurilor de construcţii neautorizate, aplică amenzi simbolice, precum şi legalizează construcţiile fără aplicarea amenzii, iar inspectorii consideră că acestea ar trebui demolate.

Un alt factor negativ este nerespectarea procedurilor de recepţie a obiectivelor în construcţie. În consecinţă, sînt recepţionate multe construcţii amplasate pe terenuri publice, pe reţelele inginereşti, cu abateri de la documentaţia de proiect, precum şi fără actele de execuţie a lucrărilor.

95 % din localități nu au un PLAN URBANISTIC GENERAL

Şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii, Vasile Radu, a menţionat, că în multe cazuri, documentaţia de proiect se eliberează fără a se ţine cont de cerinţele stipulate în certificatul de urbanism, iar 95% din localităţile republicii nu dispun de Planuri Urbanistice Generale. Astfel, în lipsa acestor planuri, repartizarea loturilor de pămînt pentru amplasarea şi construirea caselor de locuit şi a altor obiective are loc haotic.

Pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniu, Inspecţia de Stat în Construcţii propune ca obiectivele construite în mod neautorizat, pe terenuri proprietate publică, să fie transmise în proprietate publică, să fie majorate amenzile pentru astfel de ilegalităţi, precum şi să fie elaborat un regulament privind procedura de combatere, legalizare şi demolare a construcţiilor neautorizate. De asemenea, specialiştii propun, în cazul depistării construcţiilor neautorizate, sancţionarea prin retragerea licenţelor şi a certificatelor de atestare a agenţilor economici şi persoanelor atestate, implicate în executarea lucrărilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *