Politică

Munteanu: În R. Moldova se fură de două ori mai mult lemn din pădure decât se raportează. Pagubele ajung la milioane de euro

În cadrul unei dezbateri, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că interzicerea exportului, reexportului de lemn şi a tăierilor rase de pădure pe teritoriul Republicii Moldova va diminua cu cel puţin 50% „elanul defrişărilor ilegale”.

De asemenea, Munteanu speră în cel mai scurt timp să anuleze un regulament adoptat în 2008 și care „îi apără pe cei care arendează terenuri împădurite, nu și pe cei care dau în arendă, adică statul”, adăugând că există aproape 600 de contracte de arendă, majoritatea pe jumătate de secol, care trebuie reglementate. Valeriu Munteanu a invocat și ineficiența Agenției Moldsilva, care gestionează fondul forestier din țară și sub umbrela căreia funcționează 24 de întreprinderi, insistând că singura soluție ar fi crearea unei singuri instituții de stat, cu un singur cont.

„Aceasta trebuie să fie o întreprindere cu un singur ordonator de credite. Trebuie să fie efectuată limitarea vânzărilor de lemn cash, să existe sisteme electronice care să funcţioneze”, a spus Valeriu Munteanu.

Într-un recent interviu pentru Europa Liberă, Munteanu a recunoscut că în Republica Moldova se fură de două ori mai mult lemn din pădure decât se raportează, pagubele estimându-se la milioane de euro. „Ştiu foarte exact că se plătesc 5.000 de euro pentru cei care vor să ajungă pădurar; 15.000 – 20.000 de euro pentru un şef de ocol silvic care are 10-13 pădurari în subordine şi, respectiv, 50.000 de euro pentru un şef de întreprindere”, a menționat Munteanu. 

sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *