Eveniment

Muzeul de Etnografie a primit în dar un covor de peste 150 de ani

Lăicerul vechi de peste 150 de ani al marelui preot și istoric român, membru de onoare al Academiei Române, Paul Mihail, a fost donat, ieri, muzeului de către fiica sa, Zamfira Mihail. 
 
Zamfira Mihail a povestit că la refugiul tatălui său peste Prut, în 1944, Paul Mihail a ținut din tot sufletul ca acest covor să fie printre puținele lucruri pe care le-a luat cu el.

„A fost țesut de bunica mea, acum 150 de ani și are o valoare sufletească incomparabilă pentru mine. După refugiul în România, tatăl meu, Paul Mihail, l-a ținut în fața ochilor până la moarte, pentru a-și aduce aminte de copilăria din Basarabia”, a spus Zamfira Mihail.

Cu toate că este un lucru foarte scump pentru ea, fiica preotului zice că a dăruit covorul muzeului, deoarece este sigură că aici va fi pe mâini bune, pentru că este o instituție de reputație și este locul perfect în care sunt păstrate cu mare grijă tradițiile de cultură și limbă românească.
„Este un obiect de valoare pentru muzeul nostru. Are, în primul rând, o memorie istorică și o valoare incontestabilă, deoarece a aparținut lui Paul Mihail. Este un tip de covor foarte vechi și specific pentru cultura noastră. Gestul pe care l-a făcut astăzi doamna Zamfira Mihail este și un model de comportament pentru generațiile următoare”, a menționat Varvara Buzilă, secretar științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

După restaurare, covorul va fi plasat în sala țesutului național, alături de costumele naționale, războiul pentru covoare și stativele pentru țesutul fețelor de masă și a șervetelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *