Cultură

Muzeul Național de Istorie a Moldovei găzduiește o expoziție dedicată lui Heydar Aliyev, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea sa

La 6 aprilie, în incinta Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată o expoziție dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev, intitulată “Viața și activitatea unei personalități marcante”. Organizatorii expoziție sunt Ambasada Republicii Azerbaidjan, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Agenția Națională a Arhivelor, cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan. La eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, personalități publice, rectori ai principalelor universități din Moldova, studenți, tineri, precum și reprezentanți ai mass-media.

La deschiderea evenimentului, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov a salutat oaspeții și a mulțumit conducerii Republicii Moldova pentru sprijinul acordat în vederea organizării expoziției. De asemenea, dânsul le-a vorbit participanților la eveniment despre activitatea și viața distinsă a marelui fiu al poporului azer, Heydar Aliyev, remarcând că anume sub conducerea lui Heydar Aliyev, relațiile dintre Azerbaidjan și Moldova au început să se dezvolte, iar astăzi acestea sunt de natura unui parteneriat strategic și cooperare în toate direcțiile.

Viceministrul azer de externe Khalaf Khalafov, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, a participat și a luat cuvântul la inaugurarea expoziției. Dânsul a calificat organizarea acestei expoziții în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei drept un eveniment important și a vorbit despre rolul proeminentului om de stat, Liderului Întregii Națiuni al poporului azer în istoria Azerbaidjanului. Heydar Aliyev a revenit la putere în cea mai dificilă perioadă la cererea poporului și a salvat țara de la amenințarea războiului civil și a colapsului. “Datorită muncii titanice, previziunii și dimensiunii politice a personalității lui Heydar Aliyev, acesta a reușit să mobilizeze oamenii în jurul protecției statalității azere, să stabilizeze situația din interiorul și din jurul țării”, a declarat Khalafov. De asemenea, acesta a remarcat că toate acestea au avut loc într-un moment în care Armenia vecină a ocupat regiunea Karabakh din Azerbaidjan și și-a continuat agresiunea împotriva zonelor învecinate, când sute de mii de azeri au devenit refugiați și persoane strămutate, iar haosul și instabilitatea politică au predominat în interiorul țării. Khalaf Khalafov a declarat că Heydar Aliyev a pus bazele dezvoltării Azerbaidjanului de astăzi prin implementarea unor importante proiecte energetice și de transport în țară. “Astăzi, țara noastră este un partener de încredere în asigurarea securității energetice în Europa. De asemenea, Azerbaidjanul contribuie în mare măsură la pacea și stabilitatea din regiune”, a declarat Viceministrul azer. Referindu-se la eliberarea de către Azerbaidjan a teritoriilor ocupate și la restabilirea integrității teritoriale a țării după cel de-al doilea război din Karabakh, Khalaf Khalafov a menționat că Azerbaidjanul este angajat într-o agendă pașnică, care include normalizarea completă a relațiilor și încheierea unui acord de pace cu Armenia, stabilirea unor frontiere sigure și deschiderea tuturor comunicațiilor în regiune pe baza noilor realități. De asemenea, Viceministrul a vorbit despre relațiile dintre Azerbaidjan și Moldova, calificându-le drept istorice, prietenoase și bune. Viceministrul azer de externe a subliniat că, de la independență, cele două țări au depus eforturi pentru pace și au interacționat în acest context, remarcând nivelul ridicat al încrederii și respectului reciproc actual.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Ruslan Bolbocean, a remarcat în discursul său nivelul înalt al relațiilor dintre Moldova și Azerbaidjan, care se dezvoltă rapid în toate domeniile, acestea având un potențial mare. Dânsul a evidențiat rolul și marea contribuție a Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev în crearea Azerbaidjanului independent și în transformarea țării într-un stat de frunte în regiune.

La eveniment a luat cuvântul și Deputatul Parlamentul Republicii Moldova, Președintele grupului parlamentar de prietenie dintre Republica Moldova și Republica Azerbaidjan, Vitalie Jacot. Deputatul a menționat că Heydar Aliyev a lăsat o urmă adâncă în istoria națiunii sale, remarcând că doar datorită înțelepciunii și cunoștințelor sale Azerbaidjanul a devenit un lider regional și un partener de încredere care participă la proiecte internaționale importante.

Expoziția, care se va desfășura timp de 15 zile, prezintă fotografii de arhivă și imagini video din arhivele Agenției Națională a Arhivelor și ale Muzeului de Istorie a Azerbaidjanului, care reflectă viața și activitatea lui Heydar Aliyev, un important om politic și de stat din Azerbaidjan. Expoziția include, de asemenea, imagini legate de cooperarea dintre Moldova și Azerbaidjan în timpul conducerii lui Heydar Aliyev.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *