CSI / Rusia

Nadia Savcenko a fost găsită vinovată de uciderea a doi ziariști ruși

(UPDATE 11.02) Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost găsită vinovată luni de un tribunal din Donețk de uciderea a doi ziariști ruși în estul Ucrainei, relatează agențiile internaționale de presă.

‘Savcenko și un grup de persoane, din motive de ură și dușmănie, i-au ucis pe Korneliuk și Voloșin’, doi jurnaliști ruși, a declarat judecătorul, citat de agențiile de presă ruse, în timpul anunțării verdictului la Donețk, un mic orășel rusesc situat în apropierea frontierei cu Ucraina.

Pe lîngă moartea celor doi jurnaliști, tribunalul a găsit-o vinovată pe Savcenko și de trecerea ilegală a frontierei cu Rusia, în condițiile în care aceasta susține că a fost răpită de rebeli proruși în zona de conflict din Donbas (estul Ucrainei) și apoi predată autorităților ruse.

Ucraina și Occidentul au denunțat un proces politic și o consideră pe Nadia Savcenko o victimă a operațiunilor rusești în Ucraina, unde Rusia este acuzată că susține rebeliunea prorusă cu mijloace militare, ceea ce Moscova dezminte.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis să facă tot posibilul pentru a o readuce pe Nadia Savcenko acasă, făcînd referire — fără a da mai multe detalii — la un eventual schimb de prizonieri, potrivit AFP.

Ucraina a propus Occidentului să sancționeze 40 de persoane ‘implicate direct’ în procesul Savcenko și speră că soarta pilotului ucrainean va fi abordată de secretarul de stat american John Kerry și de ministrul afacerilor externe german Frank-Walter Steinmeier, care vor vizita Moscova în cursul acestei săptămîni.

(Știre inițială)
Erou național în Ucraina, Savcenko respinge acuzațiile că ar fi fost implicată în uciderea a doi jurnaliști ruși, în timpul luptelor din estul țării, în vara lui 2014, atrăgând asupra lor un bombardament al artileriei ucrainene.

Ea spune că a fost răpită de separatiștii pro-ruși și dusă în Rusia ilegal. A făcut de multe ori greva foamei în semn de protest. Dar procurorii ruși au cerut o pedeapsă de 23 de ani de detenție. Eliberarea militarei a fost cerută Rusiei de guverne și lideri occidentali.

sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *