Actualitate

NASA/ IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Dune de nisip formând parcă un mesaj în Morse pe Marte

Caracteristicile acestor dune sunt influențate de topografia locală. Forma și orientarea lor oferă de obicei oamenilor de știință informații despre direcția vântului, însă în această imagine formele dunelor sunt foarte complexe și astfel este dificil de estimat direcția vântului.

O depresiune circulară (probabil un vechi crater de impact) a limitat volumul de nisip disponibil pentru formarea de dune și a influențat dinamica vântului marțian din zonă. Drept urmare, dunele din această zonă formează puncte și linii distincte, asemenea unui mesaj Morse.

„Liniile" sunt niște dune liniare formate sub acțiunea unor vânturi bidirecționale, care nu se deplasează pe o direcție paralelă cu duna. În schimb, efectul combinat al vânturilor care bat din două direcții în unghi drept asupra dunelor a făcut posibilă acumularea liniară a prafului și nisipului marțian. "Punctele" mai mici apar atunci când procesul de formare al dunelor liniare suferă întreruperi. Acest proces nu este deocamdată foarte bine înțeles și de aceea NASA a optat pentru fotografierea acestei regiuni cu camera HiRISE. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *