Internațional

Naţionalistul Nikolici câştigă prezidenţialele din Serbia

Nikolici a obţinut 49,4% din voturi, în timp ce Tadici a obţinut 47,4%, potrivit unor rezultate parţiale rezultînd dintr-un eşantion reprezentativ la nivel naţional, luat în considerare de CESID, un organism independent însărcinat cu monitorizarea scrutinului.

Potrivit Reuters, preşedintele în exerciţiu, pro-europeanul Boris Tadici, şi-a recunoscut înfrângerea. El a declarat că ţara trebuie să meargă mai departe pe calea integrării europene.

Victoria lui Nikolici ar putea duce la tensiuni politice în Serbia, unde Partidul Democrat al lui Tadici are şanse mari să formeze viitorul guvern de coaliţie, după alegerile parlamentare din 6 mai.

Tadici a condus ţara timp de două mandate. A câştigat iniţial în 2004, când a făcut parte din blocul reformist condus de Partidul Democrat, care îl înlăturase pe Miloşevici în 2000, după un deceniu de război şi izolare.

A orientat ţara către UE şi a demarat reformele. Cetăţenii, scrie Reuters, sunt însă obosiţi de lunga tranziţie de la socialism către capitalism, de corupţie şi, mai nou, de încetinirea creşterii economice.

Rata şomajului este în prezent de 24%.

Tadici a fost catalogat drept favorit, el a pierdut însă pe fondul prezenţei reduse la urne. Nikolici a avut de beneficiat în condiţiile în care electoratul său este mai disciplinat.

Via Mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *