ActualitateExterne

NATO se adaptează la situația din Marea Baltică

Ministrul german al apărării Boris Pistorius va inaugura luni un nou sediu tactic pentru forţele armate germane care are drept scop să crească gradul de pregătire pentru NATO în regiunea Mării Baltice, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Germania, care are cea mai mare forţă navală NATO din regiune, şi-a asumat rolul de lider regional pe 1 octombrie.

Sediul din portul german Rostock – numit Commander Task Force Baltic (Comandamentul forţei speciale baltice) – va fi responsabil pentru planificarea operaţiunilor şi manevrelor maritime, precum şi pentru conducerea forţelor navale trimise de NATO pe timp de pace, criză şi război.

Task force-ul regional este condus de Germania dar personalul provine şi din alte 11 ţări aliate.

Invazia Rusiei din Ucraina a amplificat temerile privind o agresiune rusă. Marea Baltică este o importantă rută de aprovizionare pentru NATO şi este de o importanţă economică cheie pentru statele aliate riverane.

NATO a avertizat în privinţa spionajului sistematic şi a altor ameninţări potenţiale în regiune care provin din Rusia, care are porturi la Marea Baltică în exclava Kaliningrad şi în Sankt Petersburg.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *