UE / Nato

NATO: Suedia va cere explicații Ungariei pentru întârzierea ratificării

Premierul suedez va cere joi, 23 martie, Ungariei să explice de ce parlamentul ungar a ales să aprobe intrarea Finlandei în NATO înaintea Suediei.

„Voi întreba de ce separă Suedia de Finlanda. Sunt semnale pe care nu le-am mai avut până acum”, a declarat Ulf Kristersson la postul de radio suedez SR, precizând că va discuta „absolut” joi cu omologul său ungar Viktor Orban. Cei doi oficiali participă la un summit UE la Bruxelles, Suedia deținând președinția celor 27 de țări până la sfârșitul lunii iunie.

Întârzierea ungară îngrijorează Suedia

Parlamentul ungar a surprins săptămâna trecută prin stabilirea unei date de ratificare pentru aderarea Finlandei, care va avea loc luni, dar nu și pentru cea a Suediei, care va avea loc „mai târziu”. Vestea s-a adăugat la problemele Stockholmului, a cărui intrare istorică în alianța militară a fost blocată de Turcia, în timp ce calea este acum larg deschisă pentru vecinul său finlandez.

Ankara acuză Suedia că este un refugiu pentru militanții kurzi „teroriști” și că refuză extrădările – unde justiția suedeză are de fapt ultimul cuvânt. Doar Ankara și Budapesta nu au ratificat încă aderarea celor două țări nordice, care sunt nealiniate din punct de vedere istoric. Ceilalți 28 de membri ai NATO au făcut deja acest lucru. Guvernul naționalist al lui Orban afirmă că susține atât aderarea Suediei, cât și a Finlandei la NATO, dar susține că majoritatea sa parlamentară este prea nesigură pentru Stockholm.

„Pentru dosarul finlandez am ajuns în punctul în care se pare că o majoritate foarte mare îi va susține și sperăm că același lucru se va întâmpla și pentru Suedia cât mai curând posibil”, a declarat joi dimineață șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas. El a precizat că există o „șansă bună” ca lumina verde să vină înainte de sfârșitul sesiunii de primăvară a parlamentului, care se încheie la 15 iunie.

Pe lângă impasul cu Turcia, întârzierea ungară este îngrijorătoare în Suedia din cauza legăturilor lui Orban cu președintele rus Vladimir Putin. Un oficial parlamentar de rang înalt din partidul Fidesz al dlui Orban, în timpul unei vizite în Suedia la începutul lunii martie, a cerut politicienilor suedezi să înceteze să mai „mintă” cu privire la încălcările statului de drept în Ungaria, care a fost subiectul unei dispute de lungă durată cu Uniunea Europeană.

Sursa Le Figaro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *