UE / Nato

NATO traverseaza o criza din cauza europenilor

Alianta Nord-Atlantica este in criza, pentru ca europenii nu au investit suficient in aparare si au devenit refractari fata de fortele militare, a declarat marti secretarul apararii Robert Gates.

O penurie de elicoptere si avioane cargo in cadrul Aliantei ilustreaza acest deficit cronic privitor la cheltuielile in domeniul apararii, care a afectat misiunea NATO in Afganistan, a spus Gates. "La ora actuala, Alianta se confrunta pe termen lung cu probleme foarte serioase", a subliniat el.

Gates a spus ca deficitul bugetar care afecteaza organizatia este un simptom al "unor probleme mai grave" privitoare la modul in care tarile din NATO isi fixeaza prioritatile si modul in care societatile europene percep rolul armatelor lor. "Demilitarizarea Europei – unde o mare parte a populatiei si clasei politice este refractara fortelor militare si riscurilor ce decurg de aici – a trecut de la o binecuvantare a secolului XX la o piedica in obtinerea securitatii si unei paci durabile in secolul XXI".

Sentimentul unei slabiciuni in cadrul aliatilor ar putea incita statele inamice "sa faca diverse calcule si sa comita agresiuni", a subliniat el.

In acelasi timp, penuria de echipamente si finantare a complicat eforturile pentru desfasurarea unor operatiuni militare comune in Afganistan si alte zone, a mai afirmat Gates. "De ani de zile eram constienti ca NATO are nevoie de mai multe avioane cargo si elicoptere de orice tip si, totusi, nici acum nu avem aceste lucruri".

Declaratiile sale vin in conditiile in care oficialii din NATO elaboreaza o noua viziune strategica pentru Alianta.

Dupa 9am.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *