Sport

Naturalizarea sportivilor: pro si contra!?

Desi in ultimii ani iarna pe plaiurile noastre este deosebit de blanda (poate, cu exceptia anului curent), sportul international, in pofida procesului de incalzire globala, continua sa se divizeze in probe care se practica in perioada rece a anului si in cele de vara. Faptul ca in Republica Moldova nu avem ierni veritabile nu baricadeaza ascensiunea sportului autohton de iarna in elita mondiala, ba chiar sportivii nostri obtin succese remarcabile chiar si la Jocurile Olimpice „albe”.

Debutul olimpic al RM, cu o reprezentativa independenta, a fost consemnat la una din Olimpiadele „albe”, Lillehammer-1994. In statiunea norvegiana, ce-i drept, am fost reprezentanti de doar doi sportivi – Elena Gorohov si Ion Gherghi – care la proba de schi le-au dat „batai de cap” arbitrilor, facandu-i sa inghete in asteptarea performerilor nostri la linia de finis. Deh, prima partie mai rar se intampla sa fie prea usor de parcurs…

Incepand cu editiile urmatoare, edilii Comitetului National Olimpic (CNO) au abordat cu mai mult pragmatism ciclurile olimpice de iarna si in loturile noastre au inceput sa-si faca aparitia sportivi din diferite tari, carora li se acorda cetatenia RM. Procesul de naturalizare a atletilor straini a impulsionat substantial animarea sporturilor de iarna in RM si chiar au inceput sa apara primele „randunele” si printre atletii autohtoni. Poate ca pana la obtinerea unor performante care ar conta in sporturile internationale de iarna mai este mult, insa eforturile depuse de sportivii moldoveni in accederea in sirul favoritilor Jocurilor Olimpice si ai altor turnee de anvergura merita aprecierea autoritatilor si a amatorilor de sport.

Este importanta trierea pe care o face CNO in procesul de acordare a cetateniei sportivilor din strainatate, in care accentul se pune mai mult pe calitate decat pe cantitate. Cea mai importanta „achizitie” in acest context o reprezinta biatlonista de origine rusa Natalia Levcenkova, care apara culorile RM din 2003, acceptand cetatenia RM din cauza unei concurente acerbe in echipa de biatlon a Rusiei.

In actualul lot national al RM, din sapte sportivi, patru sunt din strainatate. Chiar daca procesul de naturalizare a atletilor din alte tari genereaza opinii controversate in societate, CNO implementeaza acest fenomen, cu pasi temperati, acceptand naturalizarea doar a celor sportivi care pot obtine rezultate performante si, totodata, nu pretind la compensatii financiare fabuloase. Astfel, noi avem premise pentru crearea unui lot olimpic de iarna competitiv si demn de a reprezenta Tricolorul RM.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *