CSI / Rusia

Navalnîi, cel mai important opozant al lui Putin, îi îndeamnă pe ruși să voteze împotriva Kremliului

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, i-a îndemnat luni, 21 august, pe ruşi, din închisoarea în care se află, să voteze pentru ”orice candidat” cu excepţia celor ai puterii, în timpul alegerilor regionale din 10 septembrie, informează Agerpres.

”Trebuie să votăm”, a scris pe site-ul său cel mai cunoscut detractor al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani. ”Alegeţi un candidat care nu este membru al Rusiei Unite, sunt destui candidaţi buni”, a adăugat el, cu referire la partidul aflat la putere.

Ruşii urmează să aleagă primarul Moscovei şi diferiţi guvernatori regionali, în timpul unui scrutin considerat de opoziţie ca fiind organizat pentru a servi partidul puterii.

Deja aflat în spatele gratiilor, Navalnîi a fost condamnat la începutul lui august la 19 ani de închisoare pentru ”extremism”. Opozantul spune că doreşte ca ruşii ”să-i păstreze obişnuinţa de a se duce la vot”, pentru că ”mai devreme sau mai târziu alegeri libere vor avea loc” în Rusia.

De asemenea, Navalnîi consideră necesar ”să fie susţinuţi oamenii care vor să candideze” şi ”să menţină în viaţă ceea ce rămâne din procedeele” pentru observarea scrutinelor.

Cu toate acestea, Navalnîi a avertizat că se aşteaptă la un nivel ridicat de fraudă. El consideră alegerile pentru primarul capitalei drept ”viciate” şi ”neavând niciun sens”.

Realegerea primarului aflat la sfârşit de mandat Serghei Sobianin este considerată o simplă formalitate.

În a 18-a lună de la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, Rusia se confruntă cu un val de represiune ce vizează atât opozanţii de anvergură, cât şi miile de ruşi care au criticat ofensiva.

Vineri, un tribunal rus l-a plasat pe copreşedintele grupului independent pentru monitorizarea alegerilor ”Golos”, Grigori Melkonianţ, în detenţie provizorie, pentru cel puţin două luni.

Condamnat de trei ori, Aleksei Navalnîi a fost vizat de justiţia rusă şi înainte de conflictul din Ucraina, însă soarta sa s-a agravat de atunci.

Aleksei Navalnîi a fost arestat când a revenit din Germania, la începutul lui 2021, după ce supravieţuise la limită unei otrăviri pe care el o impută serviciilor de securitate ruse, care ar fi acţionat la ordinul Kremlinului.

Maratonul său judiciar riscă să nu se oprească aici. Navalnîi mai este urmărit pentru ”terorism” într-un alt dosar, din care se cunoscut deocamdată puţine detalii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Nu se poate vorbi de vot liber in Imperiul Rus, oricat ar indemna Navalnîi la orice. Doar o revolutie ar putea curata Rusia sau un razboi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *