CSI / Rusia

Navalnîi, suferă de o boală misterioasă. „Se aseamănă cu o otrăvire lentă”

Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi suferă de o boală misterioasă, care se aseamănă cu o otrăvire lentă, el pierzând opt kilograme în puţin peste două săptămâni, a declarat joi, 13 aprilie, purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş, potrivit Reuters și Agerpres.

”Nu excludem chiar că, în acest moment, Aleksei Navalnîi să fie otrăvit lent, ucis încet pentru a atrage mai puţin atenţia”, a mai adăugat ea.

O ambulanţă a fost chemată pentru Navalnîi în noaptea de vineri spre sâmbătă la colonia penitenciară de maximă securitate IK-6 din Melehovo, la circa 250 km est de Moscova, unde este deţinut opozantul rus.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a spus că opozantul a acuzat o durere neobişnuită la stomac vineri şi că medicii din închisoare l-au tratat ca în trecut, injectându-i medicamente pe care au refuzat să le identifice.

”Nu excludem că chiar în acest moment Alekseli Navalnîi să fie otrăvit lent, să fie ucis încet, astfel încât să atragă mai puţin atenţia”, a subliniat Iarmîş pe Twitter.

”El este ţinut într-o celulă disciplinară, cu dureri acute, fără asistenţă medicală”, adaugă ea.

Fiind întrebat despre afirmaţiile potrivit cărora Navalnîi ar putea fi otrăvit încet-încet, Kremlinul a afirmat că nu urmăreşte starea de sănătate a opozantului şi că este o problemă ce ţine de competenţa serviciului federal al penitenciarelor.

Serviciul penitenciarelor – care în trecut a negat acuzaţiile că angajaţii săi l-ar fi maltratat pe Navalnîi şi a susţinut că i s-a permis întotdeauna să primească tratament medical atunci când a avut nevoie – nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Navalnîi, care execută pedepse combinate de 11 ani şi jumătate pentru fraudă şi sfidarea instanţei, în baza unor acuzaţii despre care spune că au fost fabricate pentru a-l reduce la tăcere, a declarat marţi, prin intermediul Twitter, că a fost trecut din nou la izolare şi forţat să suporte condiţii ”extrem de infernale”.

Iarmîş spune că el a suferit de dureri de stomac similare în luna ianuarie după ce fusese tratat cu antibiotice pentru un virus şi pierduse foarte mult în greutate.

Ea mai susţine că medicamentele trimise lui Navalnîi la închisoare de către mama sa nu au fost ridicate de către funcţionarii penitenciarului de la oficiul poştal şi că acestea au fost returnate familiei.

”Abuzul asupra sănătăţii lui Aleksei este o practică obişnuită a coloniei (penitenciare) numărul şase. Tot ce putem face acum (pentru a-l ajuta) este să să vorbim despre situaţia lui Aleksei peste tot”. a spus Iarmîş.

Navalnîi, un fost avocat, a devenit cunoscut cu peste zece ani în urmă prin ridiculizarea cercului de apropiaţi al lui Vladimir Putin şi acuzând elita de la putere de corupţie pe scară largă. Susţinătorii lui Navalnîi îl prezintă ca pe o versiune rusă a lui Nelson Mandela din Africa de Sud, care într-o zi va fi eliberat din închisoare pentru a conduce ţara.

În schimb, autorităţile ruse îl văd pe el şi pe susţinătorii săi ca pe nişte extremişti care au legături cu agenţia americană de informaţii CIA, care – în opinia Kremlinului – încearcă să destabilizeze Rusia. I-au scos în afara legii mişcarea, obligându-i pe mulţi dintre adepţii săi să fugă în străinătate.

În 2020, Navalnîi a supravieţuit unei aparente încercări de otrăvire în timpul unui zbor din Siberia la Moscova, cu ceea ce testele de laborator au stabilit a fi un agent neurotoxic de tip militar ”Noviciok”. Navalnîi a acuzat statul rus că a încercat să îl ucidă, ceea ce acesta a negat.

El a fost tratat pentru această otrăvire în Germania, dar a revenit de bunăvoie în Rusia în 2021, unde a fost arestat la sosire şi încarcerat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *