Actualitate

Nave militare rusești la Năvodari – Rușii patrulează în zona platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră

De câteva zile, două nave rusești patrulează zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, în apropiere de platformele de exploatare a gazelor naturale Uranul și Ana. Potrivit unor surse militare, prezența navelor a stârnit îngrijorarea companiei care deține platformele. În schimb, MApN transmite că situația nu este una nouă, de la începutul războiului din Ucraina fiind semnalată prezența contantă a navelor rusești în zonă, astfel că nu este vorba despre un pericol iminent.

Vineri, 10 iunie, a fost semnalată prezența a două nave rusești în imediata apropiere a platformelor Vega din Marea Neagră. Potrivit unor surse, compania a anunțat imediat MApN, pentru a se verifica motivul prezenței rușilor în zonă. Chiar dacă navele sunt în zona economică exclusivă a României, navigația nu poate fi restricționată.

Platformele maritime sunt la aproximativ 120 de km de țărm. Navele rusești „Vasily Bykov” și „Pavel Derzhavin” s-au apropiat până la 6 mile marine nord de platforma Uranus, după care au început să patruleze în zonă, perturbând traficul maritim în zona portului Sulina.

Teoretic, mai multe nave și aeronave românești și NATO patrulează zilnic în Marea Neagră, fiind pregătite de intervenție. Practic, prezența unor nave rusești în respectiva zonă nu poate restricționată, astfel încât, la acest moment, nu este necesară nicio acțiune specială, în ciuda faptului că platformele „vizitate” sunt singurele în care se face exploatare de gaze offshore în România.

Reprezentanții MApN au precizat că prezența rușilor în zona economică exclusivă a României a fost semnalată de mai multe ori de la începerea războiului din Ucraina, chiar dacă navele rusești sunt interzise în porturile Românești. La acest moment, situația nu este de natură a genera îngrijorări suplimentare sau nevoia unei reacții ferme din partea României.

Sursa: Știripesurse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *