Economie

Ne debarasăm cu pași mici de Moscova. Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru a primi gaze de origine non-rusă

Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru buna funcționare a transportului de gaze în regim revers (backhaul). Potrivit vicepremierului Andrei, Spînu, odată cu aprobarea acestor reglementări, vor fi create noi posibilități de transport de gaze spre Republica Moldova dar și spre Ucraina, inclusiv prin conducta transbalcanică.

„În situația actuală când fluxurile de gaze naturale, prin sistemul național de transport al gazelor, nu mai sunt unidirecționale, dar în ambele direcții, atât dinspre Est spre Vest, cât și dinspre Vest spre Est, serviciul de transport al gazelor în regim backhaul reprezintă soluția tehnică pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze către consumatori”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan.

Potrivit acestuia, transportul gazelor în regim revers va crește atractivitatea sistemului național de transport pentru traderii și furnizorii europeni care intenționează să efectueze stocuri de gaze în Ucraina, iar odată cu majorarea volumului de gaze naturale tranzitat prin sistemul național de transport vor fi create premise pentru reducerea tarifului de transport, ceea ce va micșora cheltuielile pentru cetățeni.

Decizia Guvernului de la Chișinău a fost salutată și de operatorii ucraineni de gaze, care au menționat că acum, pentru clienții de servicii ucraineni, există posibilitatea de a transporta gazul de origine non-rusă – de la terminalele GNL din Grecia și Turcia sau gazul minier azer, dar și de stocare a gazelor livrate în depozitele ucrainene.

„Aceasta este o decizie importantă și pentru securitatea furnizării și dezvoltării pieței ucrainene de gaze, și pentru planificarea afacerilor pe termen lung a întregii regiuni folosind infrastructura Republicii Moldov. Acest fapt va contribui, fără îndoială, la securitatea aprovizionării cu gaze în țările din Europa Centrală și de Est”, a declarat într-o postare pe Facebook, managerul pentru relații publice și externe al Operatorului Sistemului de Transport al Gazelor (GTS) din Ucraina, Olga Bielkova.

Menționăm că backhaul este tranzacția cu gaze naturale, care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze naturale în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze naturale, care are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale. Serviciul dat este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *