Social

NE VOM TOPI! Cod portocaliu de caniculă: Specialiștii vin cu recomandări

Specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) au emis o alertă de Cod portocaliu de caniculă în jumătatea de sud a țării și Cod galben, în cea de nord. Astfel, pe 24-25 iulie, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33..+35°C în zona nordică, iar în jumătatea de sud, pe 25 iulie, între +36…+38°C.

De asemenea, în această perioadă, există riscul de afectare a stării de sănătate a populaţiei (leşinuri, crize de hipertensiune, insolaţii, arsuri, deshidratări), îndeosebi a celor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii). Totodată, capacitatea de muncă va fi afectată.

Iar un alt risc este veștejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte şi necoapte, întreruperea creşterii culturilor agricole.

Specialiștii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11–18, purtarea pălăriilor de soare, hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale.

Este foarte importantă evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice, dar și reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice.

Recomandări: Pe parcursul zilei să faceți dușuri călduțe, dar să nu vă ștergeți de apă, pentru a menține o hidratare corespunzătoare a pielii. În special în timpul caniculei, când riscul de deshidratare este mai mare, este esențial să consumați cantități adecvate de apă. Specialiștii recomandă să beți cel puțin un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.

Totodată, pentru a vă menține hidratați în perioadele de căldură intensă includ consumul de fructe și legume proaspete care conțin o cantitate semnificativă de apă, cum ar fi pepenele galben și roșu, prunele, castraveții și roșiile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *