Externe

Negocieri secrete ale Iranului cu Armenia la Teheran

După cum s-a raportat anterior, Armen Grigoryan, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, a vizitat Teheranul la 10 aprilie, unde a purtat discuții cu omologul său iranian Ali Shamkhani. Trebuie reamintit că vizita a avut loc pe fondul unei tensiuni neîncetate în relațiile dintre Iran și Azerbaidjan și dintre Armenia și Azerbaidjan.

Informațiile difuzate de IRNA despre întâlnire (notă importantă: informațiile despre întâlnire nu au fost publicate în limba rusă!!!) au relatat că părțile au discutat probleme regionale, precum și perspectivele de cooperare în domeniul energetic. Cu toate acestea, mass-media armeană a furnizat, de asemenea, puține informații despre discuțiile de la Teheran.

În special, Grigoryan a remarcat rolul important pe care îl joacă în relațiile bilaterale transportul de energie electrică și implementarea unui proiect de transport swap pentru gazul turkmen din Iran către Armenia.

Ca parte a cooperării energetice de lungă durată dintre Teheran și Erevan, Iranul transportă anual aproximativ 350-400 de milioane de metri cubi de gaz către Armenia, în schimbul cărora cumpără electricitate din această țară.

În general, capacitatea gazoductului Iran-Armenia nu permite transportul a mai mult de 2,3 miliarde de metri cubi pe an. Și dacă anterior Armenia nu era interesată de creșterea importurilor de gaz iranian, deoarece îl cumpăra la un preț mai mic din Rusia, acum, când relațiile dintre Armenia și Rusia s-au rupt complet, Erevanul se gândește serios la diversificarea aprovizionării cu gaz. Ca o consecință, s-a ridicat problema schimbului de gaz turkmen ieftin prin Iran către Armenia.

În mai 2022, guvernul armean a anunțat începerea negocierilor cu Iranul, care, conform planurilor inițiale, ar urma să cumpere gaz turkmenesc și să îl direcționeze pentru a aproviziona părțile nordice ale țării și să transporte volumele eliberate de combustibil albastru în Armenia.

Iranul însuși este pregătit să pompeze gaz turkmen către Armenia, de asemenea printr-un sistem de schimb. Acest lucru a fost declarat anul trecut de ministrul petrolului, Javad Oji. În rezumatul întâlnirii sale cu ministrul armean al administrației teritoriale și infrastructurii, Gnel Sanosyan, acesta a subliniat că discuțiile privind transportul de gaze din Turkmenistan în Armenia au început deja.

“Vom obține în curând rezultate bune în această privință datorită capacității ridicate a rețelei de gaze a țării. În timpul discuțiilor de astăzi, au fost încheiate acorduri pentru creșterea exporturilor de gaze”, a declarat atunci Javad Oji, exprimând dorința Companiei Naționale de Gaze a Iranului de a crește exporturile de gaze către Armenia vecină.

De fapt, negocierile privind transferul gazului turkmen prin Iran către Armenia în cadrul unui sistem de schimb au început încă din 2016. Cu toate acestea, părțile nu au reușit să ajungă la un acord concret la acel moment. În 2019, guvernul nou venit al lui Nikol Pashinian a reluat negocierile, care au fost perturbate de războiul din Karabah, de înfrângerea armatei armene și de o serie de crize politice care au zguduit Erevanul. În cele din urmă, anul trecut, părțile au revenit la ideea de a transporta gaz turkmen în Armenia.

Trebuie remarcat faptul că implementarea acestui proiect este și în interesul Turkmenistanului, deoarece Ashgabat, pentru a-și diversifica exporturile, a semnat la sfârșitul anului 2021 un acord trilateral Turkmenistan-Iran-Azerbaidjan, în baza căruia un miliard și jumătate de metri cubi de gaz turkmenesc sunt pompați anual în Azerbaidjan prin Iran, în cadrul unei scheme de schimb. Acesta este motivul pentru care Azerbaidjanul a reușit să își mărească anul trecut exporturile de gaze către Europa.

Armenia, după cum s-a menționat deja, are nevoie de gaz turkmen pentru a-și reduce dependența de Rusia – răcirea bruscă a relațiilor dintre Moscova și Erevan ar putea duce la creșterea prețului gazului pentru Armenia sau la oprirea totală a furnizării acestuia de către Gazprom.

În septembrie anul trecut, în timpul unei reuniuni a grupului de lucru interguvernamental armeano-turkmen, care a avut loc la Ashgabat, au fost discutate problemele legate de transportul gazului turkmen către Armenia prin teritoriul iranian. La vremea respectivă, ziarul Neutral Turkmenistan a scris despre disponibilitatea Armeniei de a deveni o țară de tranzit pentru gazul turkmen prin infrastructura Iranului.

“Vorbind despre perspectivele de cooperare în sectorul combustibililor și al energiei, Hakob Vardanyan, ministrul adjunct al Administrației Teritoriale și Infrastructurii din Armenia, a exprimat disponibilitatea țării sale de a deveni o țară de tranzit pentru gazul și energia electrică turkmenă prin intermediul infrastructurii iraniene”, nota la acea vreme ziarul.

Cu toate acestea, nu este încă clar dacă Armenia se gândește să importe gaz turkmen doar pentru a-și satisface propriile nevoi sau dacă intenționează să îl reexporte către țări terțe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *